Så gör du altanen vårfin

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2011-04-27

Få tips om hur du ska slipa och olja in.

Nu är det dags att göra altanen vårfin. Nedan får du tips om hur du ska slipa och olja in. För dig som vill bygga nytt får du också lite inspirationsbilder om nya sätt att lägga altantrallen för att få snygga effekter.

Bara en sådan enkel sak som att låta brädorna gå på olika håll i sektioner kan ge fint resultat och bryta upp en större, annars tråkig yta. Att mixa olika träslag i sektionerna förstärker ytterligare.

Varför inte skapa en rundad yta, i någon del av altanbygget?

Inbyggd belysning är också ett bra trick, man kan ha till exempel ha effektramper som lyser upp trallen vid trappor. Räcken i avvikande färg kan också bli snyggt.

I guiden nedan får du veta mer om träslag och crikapriser. Dessutom får du veta om nya material, till exempel komposit, som förenklar underhållet.

Om du har en gammal nedsliten altan och inte har råd att lägga om trallen kan ett trick vara att köpa läsa trallplattor och lägga ovanpå. Byggvaruhusen säljer fyrkanter om cirka 30 X 30 cm. De är oftast gjorda i ädelträ och ovanligt billiga med ett pris på cirka 270 kr /kvm.

Varje vår och höst bör du rengöra trallvirket och olja in.

Skrubba rent med borste eller använd högtryckstvätt  för att få bort smuts.

Låt torka ut och sedan oljar du in.

Du kan använda vanlig  träolja, eller det som kallas trallolja. Viktigast är att olja in rejält på hösten, särskilt om du har en altan som ligger oskyddad utan tak. Det är under höst och vinter altandäcket är som mest utsatt.

Så behandlar du de de olika trallvirkena:

Furu:

Olja. Med eller utan inslag av pigment. Vanligt i dag är en form av brunbetsad furu som ska påminna om ädelträ, då får man tillsätta lite brunt pigment i oljan om man vill behålla ursprungsfärgen.

Tryckimpregnerad furu:

Vänta 1-2 år tills impregneringens ytskikt gått ur och träet vill dra åt sig olja.

Lärk:

Många väljer att låta bli att behandla för att få en silvrig, grånad yta. Första säsongen kan lärk ha svårt att suga åt sig olja. Men efterhand kommer träet att absorbera. 

Hardwood, teak, ädlare träslag:

Olja. Teak kan behöva en mer tunnflytande teakolja för att dra in då teak naturligt innehåller en del fett. Den estetiska poängen med ädlare träslag är den bruna färgen, den försvinner om man inte slipar och oljar kontinuerligt. Ytskiktet i träet bryts ned av solen och grånar, det kan behövas en omslipning en gång om året för att behålla den exklusiva bruna tonen.

Komposit:

Det blir allt vanligare på marknaden med trallvirke av kompositmaterial med träutseende. Kompositen ser förvånansvärt äkta ut och kräver inget underhåll alls, den behöver bara tvättas ren. Nackdelen är att den är ganska dyr, den ligger i klass med de ädlare träslagen. Kompositen kommer från USA och har funnits ett par år på svenska marknaden. Materialet är uppbyggt av återvunnet träspån samt polyethylen och är mycket resistent mot sol, väder och vind. Fördelen  med komposit är att det är hårt, behåller färgen, inte spricker eller drar åt sig fukt. Träaltaner kan bli rejält hala då utskiktet absorberar vatten och smuts, detta problem slipper man med komposit. Det är därför som komposittrall är vanlig runt pooler. Hur länge komposittrallen bibehåller sitt utseende är svårt att säga, tillverkaren lämnar 25 års garanti på färgförändringar och sprickbildning. Den komposit som Fixa Hemma sett har legat utomhus ett år och har under den tiden inte avvikit i färg eller spruckit.

-- - - - -  - -

Vad innehåller oljan?

De flesta träoljor är uppbygda av rå linoja, lacknafta och vax.

Vissa träoljor har kinesisk olja inblandad som ingrediens, vilket kan ge en lite blankare yta.

- - - - - - -

Ett tips kan vara att tjära lärk eller furu om man gillar en dov, svartbrun färgton. Låt tjäran vara förtunnad och nöj dig med en behandling. Det kommer att dofta ganska mycket fiskeläge första säsongen, men sedan klingar det av. Därefter kan du använda rå linolja för att få en sidenmatt, len, mörk yta.

- - - - - - -

Vad kostar trallen?

Priserna gäller för 28 mm trall, det vill säga de bräder som utgör golv på träaltaner. Prisnivåerna är ungefärliga och varierar beroende på olika träkvaliteter och olika återförsäljare:

Tryckimpregnerad furu: 100-200 kr/kvm

Lärk: 300-500 kr/kvm

Hardwood: 500-1 300 kr/kvm

Komposit: 650-1 150 kr/kvm

Magnus Persson

Följ ämnen i artikeln