Vi värnar om svenska modellen, Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-02-25

Moderaterna svarar: Vill inte alls hålla nere lönerna

Elisabeth Svantesson, (M). Foto: Lotte Fervall

Åsa Linderborg har beskrivit Moderaternas politik (Aftonbladet 15 februari) utan att uppenbarligen ha satt sig in i våra förslag. Att vi skulle vilja hålla nere lönerna är en direkt felaktighet.

Grunden för Moderaternas politik är reformer som bidrar till att Sverige fortsatt ska vara starkt och sammanhållet. Det kräver att flit och ansträngningar ska löna sig. Därför behöver det bli mer lönsamt att arbeta, framför allt för de med låga inkomster.

Vi värnar svenska modellen och grundläggande anställningstrygghet. Samtidigt är det tydligt att det behövs fler och nya vägar in på arbetsmarknaden.

Beräkningar från Riksdagens utredningstjänst visar att om Sverige inte kraftfullt förbättrar integrationen, till exempel genom insatser för fler jobb, riskerar ytterligare 90 000 utrikes födda att bli arbetslösa kommande år.

Att i det läget blunda för problemen på dagens arbetsmarknad, där unga med svag utbildning och utrikes födda har allt svårare att få sitt första jobb, är inte ansvarsfullt.

Därför har vi presenterat en ny anställningsform, förstajobbet-anställning, för unga upp till 23 år utan gymnasieutbildning och nyanlända de första fem åren. Den ska innehålla utbildningsinslag för att fler ska ges möjlighet att lära sig jobbet på jobbet. Lön ska självklart utgå för utfört arbete. Förstajobbet-anställningen ska också ge arbetsgivare större flexibilitet, den ska inte vara detaljstyrd eller kräva omfattande kontakt med myndigheter. Vårt förslag handlar således om en förenklad anställningsform för att fler arbetsgivare ska våga öppna dörren till en arbetsplats.

Tillsammans med insatser för att stärka skolan och integrationen är det avgörande för att bryta det nya utanförskapet och öka sammanhållningen i Sverige.

Elisabeth Svantesson

Arbetsmarknadspolitisk talesperson Moderaterna

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.