De har krossat den sociala sammanhållningen

Enna Gerin om de nygamla moderaternas politiska projekt

Av: Enna Gerin

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nyligen hade Moderaterna partistämma och proffstyckare utnämnde MUF-ordförande Benjamin Dousa till stämmans stora vinnare. Den 26-årige ungmoderaten sprang runt på kongresshallen i Västerås med en tröja där det stod ”Krossa Monopolet” – som om det var 1992 och han precis sett dagens ljus.

Det är Systembolaget som Dousa vill krossa och nu driver Moderaterna på för att starköl och vin ska säljas i matbutiker. En avveckling av alkoholmonopolet ska utredas och Dousa förklarade entusiastiskt att nu ska ”frihetens klocka” slå ”från Ica till Lidl”.

Systembolaget, är det kanske folkhemmets sista bastion? Med tanke på hur den svenska staten har marknadsutsatts de senaste decennierna är det ett mirakel att Systembolaget fortfarande står kvar. Vi har avreglerat och privatiserat långt mer samhällsviktig infrastruktur som järnvägen, posten, apoteken och elmarknaden.


Vi har konkurrensutsatt hela vår välfärdsstat och offentliga sektor. Vi har slängt skolan, sjukvården och äldreomsorgen i händerna på profithungriga aktiebolag och riskkapitalister. I all denna ödeläggelse av det gemensamma är det ibland svårt att förstå hur just Systembolaget lyckats undvika att jämnas med marken av nyliberalerna.

Men ännu svårare är det att förstå hur vi kunde börja denna privatiseringarnas epok med att så snabbt och så tidigt offra den svenska skolan på marknadsliberalismens altare.

Samma år som Benjamin Dousa föddes – 1992 – röstade Bildt-regeringen igenom den förödande friskolereformen som slagit sönder den sammanhållna och jämlika svenska grund- och gymnasieskolan. Denna nationalstatens fundamentala grundinstitution kastades helt sonika ut på marknaden. Om skolan, varför inte polisen? Militären? Socialtjänsten?

Expressens Torbjörn Nilsson lyfte fram ett episkt ögonblick när han beskrev hur historikern Lars Trägårdh läxade upp Moderaterna på ett av deras egna seminarier tidigare i år. Trägårdh förklarade att social sammanhållning i Sverige byggts på tre statliga institutioner: den gemensamma skolan, den allmänna värnplikten och public service.

Sedan fortsatte han med att krasst konstatera att Moderaterna varit med och avskaffat, undergrävt och försvagat alla dessa tre institutioner. Värnplikten avskaffades, skolan är i dag en motor för segregation i stället för sammanhållning och public service finns visserligen kvar – men i ett fullständigt fragmenterat medielandskap.

Förutom att krossa Systembolaget, tog M-stämman också beslut om att kraftigt försvaga svensk public service. SVT och SR ska få mindre pengar om Moderaterna får bestämma. På nästa partistämma bör MUF trycka en ny tröja där det står: ”Krossa välfärden, staten och nationen – sälj ut allt nu!”. Det sammanfattar väl de nygamla Moderaternas politiska projekt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.