Prins Joachims barn förlorar sina titlar

Får inte kalla sig prins och prinsessa

Uppdaterad 2022-09-29 | Publicerad 2022-09-28

Prins Joachims barn blir av med sina kungliga titlar.

Från och med nu är de enbart grevar och grevinnor.

– Vi är djupt chockade, säger grevinnan Alexandra som är mamma till Nikolai och Felix.

I dag skickade danska hovet ut ett överraskande pressmeddelande. Prins Joachims två söner Nikolai och Felix som han har med grevinnan Alexandra, samt Athena och Henrik som han har med prinsessan Marie, fråntas sina prins- och prinsesstitlar.

Från och med den 1 januari 2023 ska de tituleras excellenser och använda sig av titlarna greve, grevinna och komtesse av Monpezat. Titeln komtesse används i Danmark om en greves ogifta dotter.

Beslutet kom mycket oväntat och varken prins Joachim eller grevinnan Alexandra verkar ha fått information om förändringen innan det skickades ut till allmänheten.

– Det är mitt tydliga intryck att alla tre föräldrarna är mycket chockade, säger grevinnan Alexandras sekreterare Helle von Wildenrath till Billed-Bladet.

Prins Nikolai, prinsessan Marie, prinsessan Athena, prins Henrik, prins Joachim och prins Felix. Den 1 januari 2023 blir barnen av med sina kungliga titlar.

Enbart ett barnbarn får ta del av pengarna

– Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem.

Enligt pressmeddelandet vill drottning Margrethe ge barnbarnen möjlighet att ”forma sina liv utan att att begränsas av de särskilda hänsyn och skyldigheter som en formell anknytning till Kungahuset som institution innebär”.

2016 tog drottning Margrethe beslutet att det enbart är kronprins Frederiks son prins Christian som kommer ha rätt att ta del av apanaget. Han blir det enda av hennes barnbarn som har rätt till pengarna när han fyller 18 år.

Prinsens kungliga uppdrag har minskat

Enligt danska medier har prins Joachims kungliga roll systematiskt avvecklats sedan 2018. I dag bor han i Frankrike med sin familj och jobbar som försvarsattaché på danska ambassaden i Paris.

Enligt kungahusets kommunikationschef Lene Balleby så har prins Joachim känt till att titlarna ska tas bort sedan den 5 maj.

– Beslutet har haft olika former längs vägen, men prins Joachim har varit involverad och informerad under hela processen. Men jag har självklart förståelse för att det här är svårt, säger Lene Balleby till B.T.

Prins Nikolai är fotomodell och har jobbat för många av de stora modehusen. Nästa år går han på catwalken som greve eftersom han och hans syskon förlorar sina kungliga titlar.

Andra kungahus har gjort likadant

Orsaken till drottningens beslut är enligt hovet att det ligger i linje med ”liknande anpassningar som andra kungahus har genomfört på olika sätt de senaste åren”.

Hösten 2019 tog kungen samma beslut. Han bestämde att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre är en del av kungahuset. De får heller inte del av apanaget.

– De kommer betraktas mer som privatpersoner. De kommer inte ha de begränsningar när det gäller att ta anställning eller bedriva näring som normalt är förknippat med kungliga personer som företräder Sverige, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressträff då.

De liksom prins Joachims barn behåller sin plats i respektive tronföljd.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

LÄS VIDARE