Björklunds läxhjälp är tydlig klasspolitik

Nu öppnas möjligheten för rika barn att i praktiken köpa sig bättre betyg

I morse rapporterterade Ekot i Sveriges radio att regeringens nya avdrag för läxhjälp kommer att omfatta mer än som tidigare framgått. Det kommer bli möjligt att dra av både läxhjälp för vanligt skolarbete och fördjupningar för att exempelvis läsa upp betyg. Det omfattar allt skolarbete på schemat, från vanliga läxor till examensarbetet.

För de som har råd kommer det, enligt Skatteverket, alltså i praktiken bli avdragsgillt att köpa sig högre betyg. Inte bara ska rika barn kunna få en gräddfil in på attraktiva utbildningar, skattebetalarna får betala den.

Detta är ren och skär klasspolitik som fördelar livschanser från de med sämre utgångsläge till de som redan från början är gynnade. En slags omvänd fördelningspolitik.

Regeringens förslag kommer att kosta 10 miljoner första året och kostnaden stiger sedan till mellan 20 till 30 miljoner. Socialdemokraterna har istället föreslagit att alla barn som behöver ska få läxhjälp genom fritids där de flesta barn går redan idag. Kostnaden för S-förslaget är 110 miljoner men regeringen säger nej. Även skolverket har kritiserat förslaget kraftigt så regeringen är inte på något sätt okunnig om effekten av förslaget. Tvärtom, de vet vad de vill uppnå.

I dag sjunker resultaten i den svenska skolan. Sverige hamnar allt längre ner på de internationella rankningar som görs. Till stor del beror detta på för lite resurser, för stora klasser och en skolpolitik som inte betonar teoretisk kunskap tillräckligt. Detta är vad vi har fått efter sex år under Jan Björklund.

Det är inte konstigt att de som har råd vill köpa sig ur Björklunds skola. Precis som alla andra ser Alliansens väljare att detta inte fungerar. Men den starkes rätt borde inte gälla i utbildningspolitiken. Istället för att bryta isär samhället bör skolan hålla ihop det och ge alla egna vingar för att nå sina mål.

Skolpolitikens vägval är i grunden enkelt. Om Sverige ska fortsätta vara ett av världens mest framgångsrika länder måste vi börja i skolan. Utbildning är nyckeln till att kunna konkurrera i en globaliserad värld. Då behövs bättre lärare, mindre klasser och högre teoretiska kunskaper.

Nästa logiska steg i Björklunds skola är att friskolorna kan börja ta extra betalt för avdragsgill läxhjälp efter skoltid. Då kan man redan när ett barn börjar i skolan välja basmeny eller extra allt. Vill man ha höga betyg i den konkurrensen är det bara att betala. Om man har pengar.

Är du däremot född av föräldrar utan förmögenhet eller stora inkomster blir det problem. För dig.

Följ ämnen i artikeln