”Kärnkraften lika stort problem som klimatet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lennart Daléus om miljöarbetet, centerpartiet och politikens villkor

27 JULI 2008. Jag kliver in hos Greenpeace på Södermalm och hittar Lennart Daléus i chefshörnan. Han visar utsikten nedför Götgatsbacken mot kyrktornen i Gamla Stan.

–?Inte illa för en söderkille, säger ­­Daléus som växte upp i närheten.

Snart lämnar den 62-årige vd:n ­jobbet på Greenpeace, efter sex år. Mycket har hänt under den tiden.

–?Den stora förändringen är att klimat­frågan nästan har blivit synonym med miljöarbetet.

Lennart Daléus tycker det är bra att klimatet är i fokus men beklagar att andra miljöfrågor inte får samma utrymme som tidigare.

Ännu tristare är att det dyker upp en massa falska lösningar på klimat­frågan, menar han, och tar kärn­kraften som ­exempel.

–?Den ger andra problem som är i ­paritet med klimatfrågan. Dessutom, om kärnkraften skulle spela en roll mot växthuseffekten måste det byggas ­tusentals, kanske tiotusentals reaktorer runt om i världen. Jag tror inte det kapitalet finns, och dessutom måste man gå runt de normala prövningsprocesserna för att hinna.

Det är också kärnkraften han nämner när jag frågar vad han är mest nöjd med i sitt miljöarbete.

–?Det var en oerhörd framgång att två reaktorer i Barsebäck stängdes. Jag kommer ihåg förhandlingarna som ledde till energiuppgörelsen år 1997, där jag deltog som företrädare för centern. I början ville inte social­demokraterna stänga Barsebäck, men de ändrade sig.

Lennart Daléus lyfter också fram kretsloppsarbetet, där producenterna fick ansvar för att återvinna sina varor.

Han tycker att dagens centerparti ändrat linje.

–?Det verkar som om centern gått mer åt höger än tidigare. Man sitter med i en moderatledd regering och driver inte avvecklingen av kärnkraften.

Miljökritiken gäller kärnkraften, men också andra frågor som den generösa hållningen till genmodifierande grödor.

–?Jag tycker inte att man i regeringens agerande kan hitta någon högre miljöprofil.

Inget alliansparti ”springer benen av sig” för att avveckla kärnkraften, säger Daléus. Däremot talar samtliga oppositionspartier om att göra det.

–?Det vore bättre om något eller några av de partierna hade ett starkare inflytande i miljöfrågorna.

Som partiledare gav Lennart ­Daléus centern en tydligare borgerlig ­profil, även om han också var öppen för blocköverskridande samarbete i långsiktiga frågor som ­energin och försvaret. Daléus fick kritik för att driva frågor som bredband till glesbygden och kontroll av gentekniken, ämnen som är ­heta i dag. Han avgick år 2001, ­efter bara tre år som partiordförande.

–?Det var flera saker som avgjorde på samma gång. Opinionssiffrorna skvalpade runt fem procent. Det var mycket slitningar på olika sätt, som var jobbigt.

Det interna förnyelsearbetet inom ­partiet har nyligen beskrivits i en bok av Eva Grundelius. Lennart Daléus ­säger att han inte läst boken, men att det är felaktigt att han skulle ha varit ointresserad av förnyelsen.

Jag frågar honom om den bild som framskymtar, att förnyelseprocessen under ledning av Andreas Carlgren och Ola Alterå delvis drevs utan partiledarens medverkan och så småningom bidrog till hans avgång. ­Ställde centern upp tillräckligt på sin parti­ledare, som tillsattes bara tre månader före ett val?

–?Det vill jag inte ha några synpunkter om, svarar Daléus.

Han säger däremot att han kanske är mer kampanjmänniska än partiledartyp. Greenpeace har gett honom mycket.

–?Det är en förmån att jobba med duktiga, engagerade, ofta unga människor som vill förändra i samhället.

Hur ska de politiska partierna få en liknande kraft, frågar sig Daléus.

–?Medarbetarna här ser några ­tydliga frågor från start till mål. Engagemanget fördunklas inte på vägen, det blir inte så mycket kringel­krokar för att göra ett avtryck. Medan om jag tittar på hur man hanterar FRA-­lagen, vad ger det folk här för intryck av ­politiken?