Ny kärnkraft hotar jobben

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

10 juli 2008. Ett av de bästa svenska reportagen om lobbning handlar om reformen av tjänstebilsbeskattningen i mitten av 1990-talet. Dagens Nyheter visade bland annat hur biltillverkarna stoppade förslag som skulle göra det dyrare att köra Volvo och Saab.

farlig väg Ny kärnkraft är dyr och förlänger beroendet av en riskfylld energikälla. Om flera reaktorer står stilla en kall vinter blir det stora problem för basindustrin.

Nyckeln till framgång var att använda facket. Den socialdemokratiska regeringen lyssnade till metallarbetare som var rädda att förlora sina jobb. I dag är Volvo i kris. Nu gäller det att snabbt ställa om till att producera bränslesnåla

bilar. Bristen på tuffa svenska miljöbeslut under 1990-talet hotar jobben på Torslanda.

Exemplet tycks inte ha påverkat LO, som är på väg att göra om samma misstag. Den här gången handlar det om energipolitiken.

Rapport i Almedalen

Med hjälp av konsulter på Prime PR lanserade näringslivet en rapport i Almedalen. Ny kärnkraft i Sverige skulle ge välfärdsvinster på 22 miljarder kronor, påstod energiföretaget Econ Pöyry.

Vid en närmare granskning visade sig rapporten ha stora brister. Bland annat anges kostnaden för ny kärnkraft som mycket lägre än i den brittiska regeringens genomarbetade analys i början av året.

Presenterades samma dag

Som av en händelse hade samma finska konsultföretag gjort en rapport om elskatten åt LO, IF Metall och Pappers. Även den presenterades samma dag som Mona Sahlin skulle hålla sitt tal.

Med rapporterna som grund var LO:s Irene Wennemo och Svenskt Näringslivs Birgitta Resvik rörande överens. Kärnkraften måste vara ett av alternativen i den framtida energipolitiken.

LO väljer en farlig väg genom att omfamna kärnkraften i gemensamma pr-utspel med Svenskt Näringsliv.

Ny kärnkraft är dyr och förlänger vårt beroende av en riskfylld energikälla. Den smällkalla vinter då flera reaktorer står stilla blir det verkligen problem för basindustrin.

Dessutom blir den globala kampen om energiråvaror allt hårdare. Det gäller fossila bränslen liksom uran.

För att klara sig i framtiden gäller det att vara smart och utveckla ny teknik. Klimathotet ställer framför allt krav på att använda energin effektivare och att utveckla förnybara energikällor. Den som blir efter i den tävlingen förlorar jobben. Det visar den snabba förändringen på bilmarknaden, liksom tidigare för klorblekt pappersmassa och andra produkter.

Socialdemokraterna bjöd i går in till en blocköverskridande energi–överenskommelse. Partiet har ett gällande kongressbeslut om att avveckla kärnkraften i den takt som det finns alternativ.

Sverige får elöverskott

Nu är vi där. Sverige har ett bra läge, med en snabb utbyggnad av förnybar energi. Snart har vi ett stort elöverskott. Politiska beslut om att stänga fler reaktorer skapar en marknad för alternativen. Det ger en bättre balans mellan olika energikällor som är tryggare för basindustrin.

Sådana sakskäl borde väga tyngre i debatten än hur många konsultdagar som företagen köper hos Prime PR.

Följ ämnen i artikeln