Reinfeldts båt riskerar att kantra

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gamla strider 2003 väljs Fredrik Reinfeldt till ny moderatledare. Avgående Bo Lundgren gratulerar. Reinfeldt anklagades för ”krypskytte” mot Lundgren efter valförlusten 2002.

”Vi glömmer aldrig Lycksele”.

Den gula lappen hängde i korridoren när den moderata partiledningen skulle gå och lägga sig vid kommunkonferensen 2003. En påminnelse till Fredrik Reinfeldt om att såren efter ungmoderaternas ledarstrid 1992 finns kvar.

”Jag har förmodligen varit i för många konflikter”, sa moderatledaren när Dokument inifrån i går beskrev hans väg till makten. Tv-programmet berättade om ungdomarnas strid i Lycksele, om tiden ute i kylan efter kritiken mot Carl Bildt 1995, om anklagelser för ”krypskytte” mot Bo Lundgren efter valförlusten 2002.

Sitter säkert – än så länge

Bitterheten lyste igenom hos några av Reinfeldts konkurrenter. ”Vi blir inte ett större parti med ett större stöd om vi beter oss mer som andra partier”, sa Gunnar Hökmark. ”Tvärtom”.

Än så länge sitter Reinfeldt säkert. Vad händer i motgång, efter ett förlustval eller när problemen tornar upp sig i en koalitionsregering? ”Så fort det kommer att blåsa upp så saknar Fredrik Reinfeldts båt alla förankringar”, sa en moderat i Expressens granskning år 2003.

Många har lättvindigt köpt beskrivningen att ”de nya moderaterna” inte skiljer sig så mycket från socialdemokraterna. Tesen upprepades även i gårdagens program.

Sämre för de sämst ställda

Den uppfattningen kommer knappast att delas av de arbetslösa som skulle få sin ersättning kraftigt sänkt med moderaternas förslag. Inte heller av de med jobb som får se lönenivåerna sjunka, eller de långtidssjukskrivna som får mindre att leva på. Här är Reinfeldts politik en fortsättning av teser han drev redan i boken ”Det sovande folket” 1993.

Presidentliknande styre

Det finns ytterligare en fråga som diskuterats för lite. Vad betyder Reinfeldts väg till makten för agerandet efter valet?

Ett presidentliknande styre har ersatt regeringars kollektiva beslutsfattande i många europeiska länder. Kanske är det en följd av internationalisering och media­lisering av politiken. Förändringen gör ”presidenten” mer utsatt. Alla brister skylls på landets politiske ledare.

Det blir viktigare än någonsin att ha ett förtroende från det egna partiet.

Lång kravlista på förändringar

Fredrik Reinfeldts förändrade retorik om arbetsrätten och skatterna är kontroversiell inom hans parti. Därtill kommer en lång lista på krav från länsförbunden, som att avskaffa den kommunala skatteutjämningen.

De gamla motståndarna inom moderaterna bidar sin tid. Om Reinfeldt blir statsminister behöver han genomföra större förändringar än de som hittills har presenterats.

Det spelar inte så stor roll om hans snabba politiska förflyttningar beror på ändrade värderingar eller på vad som bedömts taktiskt riktigt.

Maktpolitiskt måste Reinfeldt hålla sig väl både med de länsförbund som fört honom till makten och med sina interna fiender.

ME

Följ ämnen i artikeln