Reinfeldts försvar är en papperstiger

Provocerande förnekelse Fredrik Reinfeldt och Moderaterna verkar ha som strategi att förneka problemen som det svenska försvaret har.

13 januari 2014

Folk och försvar

Fredrik Reinfeldt var inte särskilt förtjust i sin publik. I varje fall kändes det inte så på Folk och försvars rikskonferens i Sälen­ i går.

Han tyckte att vi var otacksamma, efter allt han gjort för oss. Han har ju jobbat så hårt, tagit över efter Socialdemokraternas försvarspolitik 2006 och sedan konsekvent ”stärkt ­försvarsförmågan” i sju år.

Hoppade av i protest

Han målade en mycket ljus bild av försvaret och framtiden. Det var utsökt arrogant med tanke på att en stor del av publiken består av människor som arbetat hela sitt yrkesliv med säkerhets- och försvarspolitik

i någon form. Alla i rummet, ­utan undantag, visste att det som statsministern sa inte var sant.

Alliansregeringen har misshandlat försvarsfrågorna från början. 2007 avgick Reinfeldts första försvarsminister Mikael Odenberg i protest mot de nedskärningar i försvaret som ­Anders Borg drev igenom. 2010 röstade Alliansen med tre ­rösters övervikt för att skrota värnplikten och ersätta den med ett yrkesförsvar. Sedan dess har det mesta gått fel. ­Sverige kan nu bara försvara sig i en vecka och det nya yrkes­försvaret är inte på plats förrän ­tidigast 2023.

Uppfyller inte målen

I december kom en utvärdering från Riksrevisionen av försvarets insatsverksamhet. Riksrevisor Jan Landahl gick där igenom de mål som satts upp för försvaret och hur de uppfylls.

Resultatet är att försvaret i dag inte uppfyller målen. Med nuvarande resurser kommer det inte heller i framtiden att uppfylla målen.

I går gjorde Svenska Dagbladet en granskning av regeringens påstående att läget är bättre i dag än 2006. De tittade på hur mycket de tyngsta vapensystemen används, som bland annat stridsvagnar, ubåtar och flygplan. Det som inte övas i fred fungerar nämligen inte i krig.

Målar upp falsk bild

När det gäller stridsvagnar har användningen minskat med hela 73 procent, ubåtar med 36 procent och flyget med 12 procent. Under 2014 kommer man dessutom att ytterligare dra ner på övningar.

Risken är att resultatet blir ett försvar som finns på pappret, men ingen annanstans. Risken är också att det blir ett väldigt tråkigt försvar att arbeta i, att rekrytera ny personal kan bli svårt.

Moderaternas valstrategi verkar vara att förneka problemen och i stället måla upp bilden av att allt är bra som det är.

Det är faktiskt provocerande.

Följ ämnen i artikeln