Carl Bildt måste landa på Gustav Adolfs torg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många flygresor blir det. Sveriges nye utrikesminister har redan varit i Luxemburg och Bulgarien. I dag reser Carl Bildt till Washington för ett imponerande program med kollegan Condoleezza Rice, vice-president Dick Cheney och nationelle säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley.

Carl Bildt har lång erfarenhet och en bra syn på konflikten i Mellanöstern. Han gör skarpa utrikespolitiska analyser och har ett kontaktnät som kan vara till nytta för hela Sverige.

Men har Bildt verkligen landat i rollen som svensk utrikesminister? Eller är han fortfarande mentalt kvar i livet som handelsresande i internationella analyser? Bildt har varit sitt eget varumärke i många år.

Redan första dagen hamnade den gamle och nye moderatledaren i konflikt om arbetsrätten. Sedan försökte Bildt prata bort skandalerna kring kompisarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò. Det gick inte så bra.

Om Bildt ska vara utrikesminister en längre tid måste han acceptera att Reinfeldt är chef och följa samma regler som andra statsråd. Men hur ser karriärplaneringen ut?

Bildt kan efterträda Margot Wallström i Bryssel, kanske redan i vår om hon blir socialdemokratisk partiledare.

Dessutom kommer nya uppgifter om att

EU:s utrikespolitiska talesman Javier Solana kan avgå i förtid. Hälsan sätter stopp, skriver österrikiska Der Kurier.

Nättidningen EUObserver nämner Carl Bildt som en av tre möjliga efterträdare och fortsätter: ”Insatta personer säger att Bildt inte döljer sina ambitioner att få toppjobbet.”

Om UD på Gustav Adolfs torg bara är en transithall är det lättare att förstå Bildts solospel och hans tystnad om sina ryska gasintressen. Bildt äger aktier och optioner för miljoner i Vostok Nafta som har 90 procent av tillgångarna i statliga Gazprom.

Sverige höll en låg profil mot Ryssland på fredagens EU-toppmöte. Middagen visade att investeringar i rysk olja och gas blir en huvudfråga under hösten.

Utrikesministrarna ska förbereda nästa toppmöte mellan EU och Ryssland som äger rum den 24 november. Arbetet börjar redan nu.

Därför duger det inte att vänta på att regeringens jurister gör en formell bedömning av utrikesministerns eventuella jäv. Att förhandla ett ramavtal med Ryssland där gasinvesteringar är en nyckelfråga blir politiskt omöjligt för Bildt.

Gazprom spelar villigt med när Kreml stryper mediefriheten, bland annat genom att köpa regeringskritiska tidningar. Dessutom ska den svenska regeringen pröva Gazproms gasledning under Östersjön.

Bildt borde redan ha dragit den enda rimliga slutsatsen: att sälja aktierna och avstå från att lösa in optionerna.

Det vore också en signal att globetrottern tar UD-jobbet på allvar.

Kabinettssekreterare Frank Belfrage är en lysande diplomat, men Bildt måste själv ägna tid åt att lyssna på sin personal. Och känna efter vilken utrikespolitik svenskarna vill ha.

Ett första test på Bildts lyhördhet kommer i USA. Vad säger regeringen till Bushadministrationen om övergreppen i ”kampen mot terrorn” och om den nya rymdstrategi som ska ge USA full militär kontroll?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln