Såklart bör vi bara jobba sex timmar om dagen

Det är dags att driva frågan nu, Magda

Länge har Vänsterpartiet varit ensamma om att prioritera frågan om förkortad arbetstid. Men nu verkar även Socialdemokraterna ha vaknat.

Maskiner som skakar och mullrar. Paket och pallar sorteras och lastas i högt tempo. Ljudet av metallgafflar som smäller och skrapar i golvet för att någon oerfaren truckförare varit lite oförsiktig.

Åtta timmar senare. Den befriande tystnaden när maskinerna stängs av och tändningslåset till truckarna vrids om. Hjärnan får ro. Axlarna sänks. Syret når lungorna igen.

Jag vet hur det är. I tolv år var det en vanlig arbetsdag för mig.

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om förkortad arbetstid i Sverige. Men de har varit ganska ensamma. Fram tills nu. Socialdemokraterna har vaknat.

I en intervju med Göteborgs-Posten tidigare i december öppnade riksdagsledamoten Annika Strandhäll för att det kanske är dags att diskutera frågan. Det håller jag verkligen med om. Det är dags.

1973 infördes 40-timmars arbetsvecka. Det är 50 år sedan. Fem veckors semester infördes 1978. Mängden ledig tid har alltså stått still för en vanlig industriarbetare eller undersköterska i 45 år.

Mycket har hänt i vårt samhälle och vår värld sedan dess.

Produktiviteten har mer än fördubblats. 1980 låg produktiviteten på 302,2 kronor per arbetad timme i Sverige. Idag ligger den på 713,2 kronor.

En vanlig invändning mot förkortad arbetstid är att det inte går att motivera ekonomiskt. Vem ska betala för detta kalas, frågar sig högern.

Samtidigt som produktiviteten mer än fördubblats finns det även andra saker som hänt sedan dess. Ojämlikheterna har skenat.

1980 nådde Sverige någon slags peak i ekonomisk jämlikhet. Då gick det 9,1 industriarbetares löner på en topp-vd:s inkomst. 2021 låg den siffran på 69,3.

I Storbritannien genomfördes ett försök med fyradagarsvecka och bibehållen lön för de anställda. 92 procent av företagen bestämde sig för att fortsätta med fyradagarsveckor.

Inget företag redovisade minskad lönsamhet och personalen blev mindre stressad. Både det fysiska och psykiska måendet förbättrades avsevärt. Det är inte så konstigt.

På Island jobbar nu 85 procent av befolkningen fyradagarsveckor. Resultatet? Ökad produktivitet och ökat välbefinnande.

För de flesta som jobbar heltid idag finns det inte mycket tid, lust eller energi över till att göra annat.

Fötterna ömmar efter att ha vandrat en hel dag i hårda arbetsskor. Ryggen är styv. Axlarna stela. Händerna värker.

Det sociala eftersätts. Det är svårt att få ihop ett drägligt vardagsliv.

Tidigare har vi minskat arbetstiden utan att samhället kollapsade. Jag ser inte varför det inte skulle gå att göra igen. Om inget annat börjar det bli dags för storskaligare test i Sverige.

Det är dags att driva frågan om förkortad arbetstid på riktigt nu, Magdalena Andersson.

Denna chatt är stängd.

  • Rasmus Hansson
    28 dec 2023

    Nu stänger vi chatten för idag. Hann tyvärr inte svara på alla kloka inspel och frågor.

    På återseende!

  • 28 dec 2023

    Ja det är på tiden med 4dagars veckor .Kroppen hinner återhämta sej om man är ledig 3dagar i sträck .

    Mona som städar varje dag

    mammopappo

    Många som arbetar med kroppen känner nog idag att det inte finns tillräckligt med tid för återhämtning.

    Rasmus Hansson
  • 28 dec 2023

    Uppenbarligen borde du fortsatt att köra truck, då det inte är din styrka att skriva ledare.

    Tiden du drömmer om innebar ständiga underskott och noll reallöneökningar.

    Om vi drar ned arbetstiden med 20%,då behövs det garanterat fler individer inom vården, hemtjänst, butiker etc etc eller tror du att de kan vara färre på plats? Tror du att en CNC-maskin helt plötsligt får snabbare?

    At aftonbladets ledarsida inte skulle försämras, det är en annan sak.

    Henrik

    Ibland saknar jag att köra truck.

    Arbetstidsförkortning har testats i många länder med goda utfall. Framför allt har man märkt att produktiviteten ökar när folk jobbar mindre.

    Rasmus Hansson
  • 28 dec 2023

    Trams

    matsgranstrom7

    Synd att du känner så.

    Rasmus Hansson
  • 28 dec 2023

    Arbetstidsförkortningar kan ge människor ökad ork och tid att engagera sig i fackföreningar, politiska partier, miljöorganisationer, studieförbund och andra folkrörelser. Vilket behövs med dagens ödesfrågor som klimatet som vi behöver lösa gemensamt.

    Niclas

    Demokratifrämjande!

    Rasmus Hansson