Ledare

Lööf bör öppna för V-samarbete

C behöver välja mellan Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Löf kommer att behöva välja mellan Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson
Annie Löf kommer att behöva välja mellan Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson

LEDARE

Nooshi Dadgostar, 35, är uppväxt i Göteborg.

Det kan vara dåliga nyheter för Stefan Löfven. I Göteborg går Vänsterpartiet ofta sin egen väg, har stort självförtroende och brukar vara fler än Socialdemokraterna och LO på första maj.

Göteborg har även en ganska säregen politisk kultur. "Goa gubbar" och "Göteborgsanda" på ytan men där smockan ständigt hänger i luften, bildligt talat alltså.

Det är ingen snäll politisk miljö.

Jag vet, jag kommer nämligen också en gång från den.

Min gissning är att Nooshi Dadgostar och den krets av yngre vänsterpartister som formats runt henne snart kommer att lämna Jonas Sjöstedts strategi att ständigt backa undan precis innan det smäller.

Det var inget fel på strategin, Sjöstedt fick ofta ut mer än man skulle ha kunnat tro under förra mandatperioden då V samarbetade med regeringen och under den nuvarande då V återkommande viftat med utskottsinitiativ och hot om misstroende mot Löfven.

Men hot som aldrig sätts i verket blir till slut tomma hot.

Inom teatern pratar man ibland om en princip kallad "Tjechovs pistol" efter den ryske dramatikern och författaren Anton Tjechov. Ungefär: om det i första akten ligger en pistol på bordet så måste någon ha avfyrat den innan pjäsen är slut.

Annars kan man lika gärna ta bort pistolen eftersom den blir meningslös för handlingen.

Nooshi Dadgostar har lagt en hel vapenarsenal på bordet.

I går kompletterade hon den med att i Göteborgsposten öppna för ett regeringssamarbete med Centerpartiet. Det är en öppning som lika mycket är ett hot. V signalerar allt tydligare att de inte kommer att släppa fram ännu en Löfvenregering utan att också få ett reellt inflytande.

Och med tanke på hur det gick vid förra regeringsbildningen så ska det nog inte ses som ett tomt hot. Den gången accepterade Jonas Sjöstedt att släppa fram regeringen trots en klausul i Januariavtalet där partierna lovade att ställa V utan allt inflytande.

Sjöstedt agerade helt i enlighet med en gammal hörnsten i V:s och dessförinnan VPK:s parlamentariska strategi: att aldrig fälla en arbetareregering.

De kvarvarande januaripartierna bör nog inte räkna med att Nooshi Dadgostar agerar likadant.

Så vad går att göra för de partier som inte vill ha Jimmie Åkesson eller hans tjänstemän i Rosenbad. Svaret är ganska enkelt: Centerpartiet måste ompröva sin hållning till Vänsterpartiet. Annie Lööf måste sluta jämföra V med SD.

I sak borde det vara enkelt. SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter som här och nu är ett hot både mot den liberala demokratin i stort och mot många svenskars rättigheter.

Vänsterpartiet har en mycket problematisk historia. Partiet kan dock inte sägas i modern tid utgöra något egentligt hot.

Utvecklingen i övriga Europa är också entydig, det är extremhögern i länder som Ungern och Polen som hotar det öppna samhället. Eller globalt, det var Trumps supportrar som stormade den amerikanska kongressen. Hotet kommer inte från vänster.

Allt detta vet Annie Lööf och Centerrörelsen.

I Göteborgsposten påpekar Nooshi Dadgostar att V och C redan samarbetar i 22 svenska kommuner. Det finns områden, som den gröna omställningen, där de har mycket gemensamt.

Om Annie Lööf faktiskt menar allvar med att sätta stopp för Sverigedemokraternas framfart så är det dags att börja riva av det här plåstret. Centerledaren bör öppna för samarbete med V efter nästa val.

Antingen Nooshi Dadgostar och Jimmie Åkesson kommer att få inflytande över nästa regering.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Din framtid ligger åt vänster, Annie Lööf

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nooshi Dadgostar

Anton Tjechov

Centerpartiet

Rosenbad

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Annie Lööf