ÖB:s budgetkrav är inte tillräckligt

Försvaret behöver 6,5 miljarder i tillskott framöver för att nå den nivå politikerna har beställt.

Det meddelade överbefälhavare Micael Bydén idag.

Problemet är att riksdagens inriktning av svensk försvarspolitik i praktiken redan är överspelad. Och utvecklingen går käpprätt åt fel håll.

Bydén målade bilden av ett försvar i stark utveckling.

– Vi arbetar intensivt med att realisera den försvarspolitiska inriktningen. Vi har uppnått goda resultat och vi blir starkare, säger Micael Bydén.

Trump kräver 2 procent

Det är sant att saker har blivit bättre, men Sverige har nedrustat sedan tjugo år och det tar tid att vända. Omvärlden väntar inte.

Styrkan och storleken på ett lands militär kan mätas på olika sätt. Nato har som ett av sina viktigaste mått att medlemsstaterna ska lägga minst två procent av BNP på försvaret.

På pappret är alla överens om detta men i verkligheten satsar den absoluta majoriteten av Nato-länderna betydligt mindre.

Redan i valrörelsen krävde Donald Trump att detta skulle ändras och de senaste veckorna har USA vridit om armen på sina allierade.

Mörka moln

Svenska försvarsutgifter ligger på drygt en procent av BNP, alltså lite mer än hälften av den nivå som krävs av Natoländerna.

Samtidigt har Ryssland rustat upp och blivit allt mer aggressivt i sin utrikespolitik. Och på andra sidan Atlanten skapar valet av Donald Trump en stor osäkerhet kring vad USA:s engagemang i Europa överhuvudtaget är värt.

Nyligen tillsatte regeringen en ny försvarsberedning under ledning av Björn von Sydow (S) för att bland annat titta på hur vi ska möta de allt mörkare molnen omkring oss.

Men flera slutsatser kan redan dras.

I nivå med omvärlden

För det första har inte Sverige en ”trovärdig nationell försvarsförmåga”, den fras regeringen återkommande använder, utan ett försvar och försvarsutgifter i nivå med omvärlden. Det säger sig självt eftersom militär förmåga alltid är relativ till vad andra satsar.

För det andra behöver regeringen agera redan nu. De 6,5 miljarder ÖB kräver måste lösas snabbt men den stora utmaningen är inte bara att hantera ökade kostnader utan att öka försvarsförmågan, och det är betydligt dyrare.

Över blockgränsen

För det tredje krävs att partierna skruvar ner retoriken mot varandra och börjar samarbeta bättre om försvaret. Sverige är ett litet land och här behövs uppgörelser över blockgränsen långt innan försvarsberedningen är färdig.

Det kan vara jobbigt, särskilt i upptakten till nästa valrörelse, men partierna behöver sätta landets intresse först.

ÖB:s besked var egentligen inga nyheter. Och varningsklockorna ringer allt högre.