Coachbluffen fortsätter i kommuner och fack

När arbetsmarknadspolitiken skulle läggas om gick en stor del av uppdraget till oseriösa coacher. Nu har kommuner och fack betalat miljoner för kurser i kommunikologi.

Den senaste trenden i ledar- och chefsutvecklingen tycks vara kommunikologi. I direkt översättning ska det betyda “läran om det som är gemensamt”, ett slags sammanfattning av allt vi vet om människors och organisationers utveckling.

Svenska kommuner har betalat tiotals miljoner för kurser i just kommunikologi. Det berättade Sveriges Radios vetenskapsredaktion i går.

Dessutom har Unionen - landets största fackförbund för privatanställda - satsat miljoner av medlemmarnas pengar på att låta nästan alla förbundets 900 anställda gå kurser i kommunikologi.

Pseudovetenskap

Problemet är bara att forskare, som till exempel psykologen Mattias Lundberg som Vetenskapsradion talat med, kallar hela saken för pseudovetenskap. Bluff skulle kunna vara ett annat ord. Metodens anhängare tycker för sin del inte att det behövs någon oberoende utvärdering. Kursdeltagarnas omdöme räcker.

Det enda som tycks riktigt säkert är att kommunikologi blivit ett varumärke för ledarskapsutbildningar.

Kursdeltagare berättar om övningar som gått ut på att på alla fyra krypa riktigt långsamt genom ett rum. Det låter inte så vetenskapligt.

Norrköping är en av de kommuner som köpt kurser i kommunikologi, för fyra miljoner kronor. Precis vad kurserna gått ut på har cheferna dock svårt att svara på. Kanske har medarbetarna blivit bättre på att kommunicera.

Nästan allt ska upphandlas

I andra sammanhang har kraven på dokumentation och referenser blivit allt hårdare, inte minst i den offentliga sektorn. Allt från blyertspennor till regeringsplan ska upphandlas, och självklart ska det dokumenteras.

Men när det gäller ledarskap och coachning gäller tydligen inget av detta.

Den minnesgode påminner sig när arbetsmarknadspolitiken skulle läggas om för en sju, åtta år sedan. Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin trodde mycket på coacher, och mest om de var privata.

Arbetsförmedlingen skrev kontrakt för glatta livet, och plötsligt kunde arbetslösa vända sig till experter på hypnos, healing eller “frigörande måleri” för att få hjälp med sitt jobbsökande.

Kristaller och handpåläggning i stället för arbetsmarknadsutbildning eller praktik.

När det kommer till kritan borde vi kanske inte bli förvånad när fackliga ombudsmän eller kommunala plantjänstemän långsamt kryper fram över golvet.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.