Sjuksköterskorna har fått nog till slut

Om en evig vårdkris ska undvikas måste vi som skattebetalare visa att vi också fått nog av sjuksköterskornas dåliga arbetsvillkor.

Sommartid innebär alltid larmrapporter om stängda vårdplatser och personalbrist på landets sjukhus. Vårdkrisen har blivit en sorts trist tradition, som kommer och går med samma säkerhet som julen eller Almedalsveckan.

Men år för år blir det faktiskt värre. Personalbristen blir allt mer akut. Över­beläggningarna blir svårare. Vård­platserna håller stängt längre. Vänte­tiderna på akuten växer. Allt fler kvinnor som ska föda skickas runt mellan sjukhus.

En nyhet för i år är att personalen säger ifrån. I Kristianstad har mer än hälften av alla intensivvårdssjuksköterskor sagt upp sig. Över 30 barnmorskor har nu sagt upp sig på förlossningen i Helsingborg. På Akademiska i Uppsala har flera sjuksköterskor också sagt upp sig.

Massuppsägningarna är en protest mot en växande arbetsbelastning, en för­sämrad arbetsmiljö, arbetsscheman som

inte ger tid för återhämtning och dåliga löner.

– Det enda raka är att göra som i Norge­ och betala bättre, öka grundbemanningen och skapa en bra arbetsmiljö. Med dagens villkor vill jag inte råda min dotter­ att jobba inom vården, säger huvudskyddsombudet Anna Adelborg vid Uddevalla sjukhus till Svenska Dag­bladet.

Ja, allt färre döttrar och söner vill arbeta­ i vården.

30 000 kommer saknas

I sin senaste prognos över framtidens arbetsmarknad berättar Arbetsförmedlingen att en sjuksköterskeutbildning just nu ger störst chans till en anställning.

Men en prognos från Statistiska centralbyrån visar att det om 15 år kommer att saknas 30 000 sjuksköterskor. Orsakerna är stora pensionsavgångar och bristande intresse för utbildningen. De låga lönerna­ i yrket gör också sitt till.

Det är lätt att räkna ut vad det kommer sluta i.

Operationsköerna kommer fortsätta växa. Vårdplatser kommer fortsätta vara­ stängda. Patientsäkerheten kommer fortsätta vara hotad.

Parodiska lockelser

Varje år legitimeras det ändå 4 000 sjuksköterskor i Sverige. Men nästan hälften börjar arbeta i Norge, för trots att den norska kronan försvagats så erbjuder norrmännen ännu både bättre löner och bättre arbetsmiljö.

Då blir det lite parodiskt att se hur landstingen med extrapengar försöker locka sjuksköterskor att flytta semesterdagarna eller ställa in sina ledigheter.

Andra försöker lösa det genom att dyrt hyra in sköterskor från bemannings­företag.

På lång sikt kommer det inte lösa någonting och vilka effekter den ökade arbetsbördan får på patientsäkerhet och arbetsmiljö vågar man knappt tänka på.

Sjuksköterskorna har fått nog. Det är dags att vi – som skattebetalare och patienter – visar att vi också har fått det. Om vi vill slippa en evig vårdkris måste­ sjuksköter­skorna få schyst betalt för

sitt arbete, få rimliga arbetstider och en bättre arbetsmiljö.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.