Dags att göra upp om migrationen

28 augusti 2015

Flyktingpolitik

I går hittades 50 döda flyktingar kvävda till döds i en lastbil i Österrike. Tio av dem var barn.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Sverige har ett ansvar nu. Att stå upp för humanitet och öppenhet i en svår tid.

I detta ingår att inte göra migrationspolitiken till en arena för signalpolitik och billiga poäng.

I våras kom ett pärlband av utspel från tre av Alliansens partier om mer restriktiv migrationspolitik. Därmed lämnade de ensidigt den tidigare överenskommelsen med Miljöpartiet.

Den politiska logiken för Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna var enkel. I valet tappade Alliansen makten eftersom de förlorat så många väljare till Jimmie Åkesson. Den nya retoriken var ett försök att ta tillbaka initiativet.

I stället blev det precis tvärtom. Sverigedemokraterna fortsatte att växa.

En gång för alla borde svenska politiker begripa detta: det går inte att tävla med SD om brutalitet i flyktingpolitiken och vinna.

Under förra mandatperioden gjorde Fredrik Reinfeldt upp över blockgränsen i migrationspolitiken. Det kostade politisk pres­tige för både Alliansen och Miljöpartiet. Men det var bra för Sverige.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet bör på motsvarande sätt ­göra en uppgörelse utifrån läget i dag, ett slags decemberöverenskommelse för migrationspolitiken. Vill ­andra partier sedan ansluta vore det ännu bättre.

För den som värnar asylrätten och svensk öppenhet kan det låta oroväckande att efterlysa förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna på det här området. Tidigare har dessa partier gemensamt stått för motsatsen till öppenhet. Minns beslutet om viseringstvång under Balkan­kriget, när dörren slängdes

i ansikten på flyktingar från Bosnien. Två år senare skedde massakern i Srebrenica.

Men faktum är att det är andra tider nu. För det första är Sverige i dag bundet på ett annat sätt av EU-rätten, och den nya asylprocessen har gjort det svårare för politiker att säga nej till människor på flykt. För det andra har partierna förändrats. Fredrik Reinfeldt förde moderaterna åt ett nytt håll och Anna Kinberg Batra tillhör partiets liberala gren. Stefan Löfven anslöt sig i sin regeringsförklaring till migrationsöverenskommelsen och inom Socialdemokraterna finns i dag helt andra motkrafter. Dessutom, och det är ingen liten sak, måste även Miljöpartiet stå bakom en överenskommelse om inte regeringen ska spricka.

För att en överenskommelse ska vara möjlig måste dock populismen läggas åt sidan. Som Moderaternas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd. Eller idén att utan individuell prövning skicka tillbaka asylsökande till så kallade säkra ­länder, något man menar skulle lätta Migrationsverkets arbetsbelastning.

Tillfälliga uppehållstillstånd skulle

i själva verket motverka en bättre integration. Dessutom finns det inget som i dag tyder på att krigen i Syrien eller Irak är på väg att ta slut. Förslaget är bara dumt.

Förslaget om säkra länder skulle enligt Migrationsverket inte alls lätta den administrativa bördan. ­Däremot bryter det mot den svenska traditionen av rättssäkerhet och individuell prövning av asylskäl.

Det verkligt viktiga med en överenskommelse är att den skulle kunna göra något åt riktiga problem.

S och M är Sveriges största kommunpartier, och de måste nu enas om krav som gör att ansvaret fördelas jämnare. Dagens situation, där några kommuner tar ansvar och några smiter undan, kan inte fortsätta.

Migrations- och integrationspolitiken är stora och svåra politikområden. Inget parti har i dag alla svar.

Nu krävs ansvar, ödmjukhet och statsmannaskap från tre olika håll. Migrationsminister Morgan ­Johansson bör sträcka ut handen över blockgränsen. Miljöpartiet måste vara berett att sätta sig vid förhandlingsbordet. Och Moderaterna måste visa att de är intresserade av att ­lösa verkliga samhällsproblem. Inte ­bara skicka meningslösa signaler.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.