I Rosengård hade Lundsberg stängts

Modigt av skolinspektionen att hävda att alla ska vara lika inför lagen

Lundsberg öppnas Att en skola dit kungligheter och adel i generationer skickat sina barn skulle tvingas stänga var från början mycket osannolikt.

Förvaltningsrätten anser inte att det finns risk för elevernas säkerhet på Lundsberg och låter skolan öppna igen. Trots rapporterna om att elever bränts med strykjärn och vittnesuppgifter om sexuella övergrepp och misshandel.

Förmodligen har påtryckningarna varit enorma. Att en skola dit kungligheter och adel i generationer skickat sina barn skulle tvingas stänga var från början mycket osannolikt.

Lundsberg fortsätter

Därför var det ett modigt beslut av Skolinspektionen att hävda att alla ska vara lika inför lagen. Nu är det ju, som vi alla vet, inte riktigt så enkelt.

När det kommer till en verksamhet som Lundsberg finns det alltid kryphål. De nätverk nuvarande och tidigare elever bygger upp i samhällets yttersta toppskikt är inte att leka med.

Lundsberg har, trots åtskilliga vittnesuppgifter, från början hävdat att det mesta av rapporteringen är osann. Ledande företrädare har kallat grov misshandel för "pojkstreck". Nu får de stöd för den verklighetsuppfattningen från Förvaltningsrätten. Det som hänt är nog inte så farligt ändå. Lundsberg kan fortsätta som förut.

Ett misslyckande

För svensk skola är beslutet ett misslyckande. Den myndighet som har ansvar för att utöva tillsyn över skolan väntade länge med att ta i med hårdhandskarna mot pennalismen på Lundsberg. När de till slut fick nog upphävdes åtgärderna.

Om Förvaltningsrätten inte anser att det finns någon risk för elevernas säkerhet när två elever nyss fått åka till sjukhus efter tortyr med strykjärn, vad är då en risk?

Och hade Förvaltningsrätten gjort samma bedömning om allt det som hänt på Lundsberg ägt rum i Rosengård, Angered eller Husby? Det är, ärligt talat, inte särskilt sannolikt.

Ändra lagen

Förvaltningsrätten har inte fattat beslut i själva sakfrågan men låter skolan öppna i avvaktan på en slutlig dom. Det är dock en signal om åt vilket håll det kan gå.

Det rätten tagit fasta på är att strykjärnsincidenten och tidigare händelser ägt rum inom ramen för internatverksamheten och inte i skolan. Det är därför tveksamt om Skolinspektionen har rätt att utöva tillsyn där.

Om rätten kommer fram till att Skolinspektionen inte får kontrollera internaten betyder det att en stor del av verksamheten på Lundsberg och övriga riksinternat ligger utanför lagens räckvidd. I så fall måste lagen ändras, det kan inte vara upp till riksinternaten att granska sig själva.

Avskaffa riksinternaten

Lundsberg, Sigtuna och Grenna har i dag en särställning i lagstiftningen. De får skolpeng och särskilda statsbidrag men har även möjlighet att ta ut avgifter.

Det rimliga är att särbehandlingen upphör och att skolorna omvandlas till vanliga friskolor. Om internat av något skäl behövs finns inackorderingstillägg att söka, precis som för alla andra.

Jan Björklund (FP) har öppnat för en sådan utveckling. Förhoppningsvis blir han inte avskräckt av dagens beslut.

Följ ämnen i artikeln