Starta inte ett nytt kallt krig

En maskerad, beväpnad, man som säger sig tillhöra upplösta polisen Berkut.

”När protesterande lägger ut bilder på ditt personliga zoo på Instagram betyder det i allmänhet att du är körd” kommenterade Blake Hounshell, biträdande redaktör på amerikanska Politico Magazine, på Twitter för en dryg vecka sedan.

Demonstranterna i Kiev hade då gått in i det övergivna presidentpalatset och spred via nätet bilder på den avsatte presidentens Viktor Janukovytjs lyxliv. I ett land där många har det svårt är det mycket effektiv propaganda.

Läget är allvarligt

I går dök Janukovytj upp igen. Denna gång på en pressträff som hölls i Ryssland. Han hävdade därifrån att han fortfarande var president och den nya regeringen är olaglig.

Diplomatins turer kring Ukraina ser ut som en fortsättning av gatustriderna, fast med andra medel. Även om talet om inbördeskrig eller ett väpnat angrepp från Ryssland med all sannolikhet är överdrivna är läget mycket allvarligt.

På halvön Krim i Svarta havet, där majoriteten är ryssar, har hårdföra ryska nationalister flyttat fram positionerna med vapen i hand. I går anklagade Ukrainas inrikesminister Ryssland för ”militär invasion och ockupation”.

Behöver goda relationer

Tyskland, Frankrike och Polen har agerat för att lugna ner läget. USA:s utrikesminister John Kerry uppmanade i telefonsamtal sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov att respektera Ukrainas suveränitet.

Det viktigaste nu är att sänka konfliktnivån i området. Det är ett ansvar för alla inblandade. Ukraina ligger där det ligger och kommer även i framtiden behöva ha goda relationer både med väst och öst. Ingen vinner på mer våld eller krigsretorik.

Alternativet är förskräckande. Paralleller dras nu till Rysslands agerande i Georgienkriget 2008 när de i praktiken ockuperade regionerna Sydossetien och Abchazien. Skulle något liknande hända med Krim står vi inför en ny form av kallt krig.

Viktigt steg framåt

Det skakiga säkerhetsläget skadar även Sveriges intressen eftersom det ökar spänningen i vårt närområde. Man kan även fundera på konsekvenserna av att det finns stora ryska minoritetsgrupper i de baltiska staterna.

Viktor Janukovytj och den gamla korrupta regeringen i Ukraina är historia. Det var ett viktigt steg framåt.

Men om den nya regeringen, och i förlängningen Ukraina som land, ska ha en framtid krävs kompromiss och dialog.

Inte mer maktpolitik.

Följ ämnen i artikeln