För många slipsar i globaliseringen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var inte bara EU som fick en ny kemikalielag i veckan. Det nya Reach-direktivet blir mönstret för den globala kemikaliekontrollen. Därför var det bra att det trots allt blir ett slags substitutionsprincip, att farliga ämnen ska bytas mot mindre farliga. Reglerna borde ha gått längre, men Reach kommer att ge en helt annan kontroll över kemikaliesoppan än vi har i dag. Även i Bangkok och Manila.

På samma sätt la Kaliforniens pionjärarbete grunden för dagens bilavgaskrav i Kina.

Miljöteknik är en snabbt växande marknad. Utländska företag ser möjligheterna. Kina storsatsar på svenskt kunnande om biobränslen, enligt Miljörapporten.

Det är trögare att hitta investerare här hemma. Det finns för lite grönt riskkapital, berättar tidningen Ny Teknik. Affärsmöjligheter går förlorade, liksom när Volvo och Saab dröjde med sina miljöbilar medan Toyota jobbade på som tusan.

Ändå är det direktörer av den gamla stammen som dominerar regeringens globaliseringsråd, med undantag för en enstaka entusiast för biobränslena. Rådets stolte fader Lars Leijonborg radade upp vd efter vd i torsdags.

Med all respekt för toppchefernas kunskap: var finns nytänkandet och den demokratiska förankringen?

Miljörörelsen betyder mycket för EU:s klimatpolitik och kemikaliearbete. Fackklubbarna i industrin vet det mesta om internationella produktionsnätverk.

Regeringen väljer in ordförandena för LO, TCO och Saco men i övrigt är det tunt på folkrörelser. Däremot måste tydligen både de gamla moderaterna (Carl Bildt) och de nya (Sven Otto Littorin) få plats.

Rådets syfte sammanfaller med Lars Leijonborgs bok ”Global utmaning”. Slutsatsen är given: konkurrensen från Kina och andra växande ekonomier tvingar oss att luckra upp arbetsrätt och fundera över platta skatter. Vi måste anpassa oss eller gå under.

Det är en ensidig syn som direktörerna i rådet bara kommer att bekräfta. Om regeringen ville få fram ny kunskap skulle mångfalden ha varit större. Exportföretagens kunskaper behövs men borde brytas mot eldsjälar med andra perspektiv.

Kvinnorörelsen hade kunnat berätta om jämställdhet som nyckeln till hållbar utveckling.

Organisationer som Forum Syd och Attac borde ha fått utmana näringslivet om hur klyftorna mellan fattiga och rika kan minska.

Globaliseringen blir stor i 2010 års val. Kanske har fler svenska storföretag fått utländska ägare. Kinas närvaro i Europa kommer att öka drastiskt. Det gäller att ta initiativet i debatten.

Hur möter socialdemokratin det?

Partiet måste tänka längre än till extrakongressen i mars. Nästa partiledare kan bjuda in de folkrörelser som Leijonborg vänder ryggen till.

Svaret på det elitistiska slipsrådet borde vara en öppen idédebatt om en rättvis globalisering. Det kunde bli grunden för ett spännande år 2009 med EU-val och ordinarie partikongress.

Om ett sådant arbete ska bli trovärdigt måste socialdemokratin våga ta i EU-frågan. Kemikalielagen Reach är ännu ett exempel på att det går att påverka globaliseringen genom EU. Varför vara så rädd för den debatten?

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln