Dumpade lönerna i vården av gamla

Kommunernas snåla anslag slår både mot personal och äldre

Tidningen Kommunalarbetaren berättar i dag hur låga kommunala ersättningar gör att många små hemtjänstföretag i praktiken - och med kommunalpolitikernas goda minne - tvingar anställda att arbeta gratis.

– Är man missnöjd får man väl gå med i facket, säger den moderata ordföranden i Sollentunas vård- och omsorgsnämnd, Björn Karlsson, till tidningen.

Tar inget ansvar

Han tänker inte ta något ansvar för att konkurrens och kommunens ersättningssystem gör att lågavlönade kvinnor måste skänka bort en stor del av sin arbetstid, eller att de måste arbeta på scheman som egentligen inte tillåter någon restid mellan de gamlas hem.

Det samma gäller uppenbarligen också kollegorna i de fem andra kommuner som Kommunalarbetaren granskat.

I den bästa av världar skulle naturligtvis en facklig organisation kunna sätta stopp för den här sortens utnyttjande. I den bästa av världar, men knappast i ett Sverige med massarbetslöshet och nedrustade trygghetssystem.

Många är rädda

Många är rädda att förlora jobbet, även om det innebär att de tvingas svälja orimliga villkor.

I den bästa av världar skulle också det "nya arbetarpartiets" prat om respekt för kollektivavtal och den svenska modellen gå lite längre än en slapp uppmaning att gå med i facket. Men alltså inte i de moderata kommunerna norr om Stockholm.

Naturligtvis kan inte en politiker som menar allvar med pratet om schysta villkor på arbetsmarknaden ha upphandlingssystem som tillåter och förutsätter lönedumpning.

Ett sådant system borde inte en politiker som menar allvar med omsorgen om sina kommuninvånare heller kunna ha. För bortom personalens orimliga arbetsvillkor, långa dagar och de obetalda resor är det naturligtvis de gamla som drabbas av den kommunala snålheten.

Och priset är för högt. Alldeles för högt.

Följ ämnen i artikeln