Riksrevisionen sviker skattebetalarna

Öppenhet, professionalism och oberoende. Det är Riksrevisionens egna ledord för verksamheten. Men i verkligheten har det varit totalt tvärtom, visar Dagens ­Nyheters granskning.

Skandal efter skandal har avslöjats, som en rysk docka där det hela tiden ­dyker upp något nytt. Det handlar inte bara om slarv eller ett illa ­utfört arbete, det är ett svek mot skattebetalarna.

Uppgift att granska

En revision är en oberoende granskning. Riksdagen utser tre riksrevisorer som leder arbetet med att granska regeringen och myndigheter.

Därför blir ­avslöjandet extra obe­hagligt. Hederlighetens högborg, som skulle granska ­makten och stärka den ­demokratiska insynen, framstår i stället själv som korrumperad och ohederlig.

Jobb lovades bort innan de utlysts. En riksrevisor anklagas för att ha suttit på dubbla stolar. Det senaste halvåret har

18 personer rekryterats från regerings­kansliet, som då fått granska den politik de själva varit med och genomfört. Så mycket för oberoende.

På Riksrevisionen har egna lagar gällt. Myndigheten verkar ha präglats av ett ­arbetssätt som är motsatsen till deras uppdrag.

Så mycket för professionalism.

Motarbetar sitt uppdrag

Riksrevisor Margareta Åberg är nog ­inte heller tillgänglig för kommentarer förrän om en månad, meddelade presskontakten till Dagens Nyheter tidigare i veckan. Så mycket för öppenhet.

Riksrevisionen har svikit sina ledord. Men det stora sveket är att myndigheten motarbetet sitt eget uppdrag: Skattebetalarnas bästa.

I stället för att avslöja vänskapskorruption och maktfullkomlighet har de själva fallit i fällan. På köpet har Riksrevisionen allvarligt skadat förtroendet för samhällets funktioner.

Alla borde avgå

Dagens Nyheter har använt sin granskande makt för att avslöja skandalerna. Riksrevisor Susanne Ackum har begärt att få lämna sitt uppdrag.

Men även de andra riksrevisorerna borde självklart också lämna in sin avskedsansökan.

Riksdagen bör annars använda sin makt för att avsätta dem, en början på att få en fungerande riksrevision.

Som sommarläsning kan riksdagsledamöterna läsa avslutningen på ”En statsmans svårigheter”, en dikt av T. S. Eliot.

”O moder

vad skall jag göra?

Vi kräver ett utskott, ett representant­utskott, en undersökningskommission

Avgå, Avgå, Avgå.”

Följ ämnen i artikeln