Mejla

Zina Al-Dewany

Så ignorerade M tidiga varningar för gängvåld

Sociala insatser är avgörande för att stoppa brott

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Löpsedlar om gängkriminalitet påverkar oss olika. För en del är det inte mycket mer än en axelryckning. För somliga är det beviset på att invandringen är felet med allt. För andra är den första tanken ”hoppas det inte är min son/min bror/min klasskompis den här gången”.

Oavsett vilket så har just kriminaliteten i utsatta förorter fått ta mycket plats på sistone – politiker använder frågan för att få fler poliser, mer övervakning, stoppad invandring eller fler fritidsgårdar. Allt beroende på partifärg. Men de som låter tuffast mot våldet idag, är de som gjorde allt för att sopa problemen under mattan för några år sedan.


Politiker som vill låta extra tuffa raljerar över att fritidsgårdar inte löser våldet och skjutningar. Som om alla som ens påpekar behovet av fler lärare, resurser till socialtjänsten och aktiviteter efter skoltid är mesar som inte förstår de tuffa tag som faktiskt behövs. Den här inställningen är inte längre reserverad för de på högerkanten. Socialdemokraterna tar i från tårna när det gäller att låta tuffa, men de försöker i alla fall påtala behovet av sociala åtgärder och förebyggande arbete mellan de hårda tagen och förlängda straffen.

Anmälningarna om barn i riskzonen fördubblades medan hon halverade budgeten

Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET

Moderaten Anna König Jerlmyr gjorde sig ett namn i den senaste valrörelsen. I DN beskrev hon tiggeri som ett stort problem, poserandes i sin pälskappa. I dag är hon finansborgarråd i Stockholm stad. Mellan 2010-2014 var hon socialborgarråd. Socialsekreterarna i Rinkeby-Kista slog larm 2012 om hur Jerlmyrs budget drabbade stadsdelen. Anmälningarna om barn i riskzonen fördubblades medan hon halverade budgeten. Socialtjänsten tvingades prioritera bland fall där unga riskerar att fara illa. Det förebyggande arbetet uteblev.


Jerlmyr beställde en rapport där de här problemen blev tydliga. När media ställde frågor sa hon att hon inte alls beställt någon rapport, och att problemen som togs upp skulle ”lösas lokalt”.

Innan dess var det Ulf Kristersson som satt på posten. Under hans styre såldes allmännyttan ut, de hemlösa blev fler och kraven på socialbidragstagare allt hårdare. Socialtjänsten drabbades av hårda neddragningar. I dag föreslår Moderaternas toppnamn Benjamin Dousa i Rinkeby-Kista matcheckar till fattiga människor i stället för försörjningsstöd.

Moderaterna lyssnar inte, så länge det inte är deras barn som drabbas

Så ser Moderaternas politik ut. Samtidigt visar forskning att sociala åtgärder är avgörande i brottsförebyggande arbete, särskilt när det gäller barn. Och medan det ropas att brottsligheten är importerad vet vi att majoriteten av de grovt kriminella är födda här. En ny rapport visar även att hälften av alla grovt kriminella lider av psykisk ohälsa. Att de inte fått hjälp tidigt kan vara en anledning till att de hamnar i organiserad brottslighet. Men moderaterna lyssnar inte, så länge det inte är deras barn som drabbas.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.