Ungern blir en auktoritär stat

Ungerns premiärminister Viktor Orban

BUDAPEST. I förra veckan regnade det blå papperslappar över de regeringstrogna ledamöterna i Ungerns parlament. En påminnelse om hur kommunisterna valfuskade 1947, då de använde poströster, som var just blå, för att åka runt i bussar och rösta flera gånger. Det skulle dröja tills Berlinmuren föll 1989 innan det ungerska folket blev fritt igen.

Oppositionen kastade de blå papperslapparna i protest mot en ny vallag som bland annat kräver registrering av väljare i förväg. Effekten blir troligen att många av regeringens motståndare, som fattiga och arbetslösa, inte kommer att rösta. Lagen är skräddarsydd för att nuvarande regering ska vinna.

Den sittande premiärministern, Viktor Orban från det nationalistiska och konservativa partiet Fidesz, har sedan 2010 två tredjedels majoritet i parlamentet. Han har bland annat infört en ny konstitution, inskränkt pressfriheten och religionsfriheten, politiserat rättsväsendet och är nu alltså i färd med att ändra vallagen. Minoriteter, som judar och romer, har kommit i kläm.

Det vi ser är en systematisk nedmontering av demokrati, rättsstatens principer och respekt för mänskliga rättigheter mitt i Europas hjärta.

Ungern är sedan 2004 medlem i EU. Viktor Orbans parti Fidesz är en del av samma partigrupp i Europa som de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

Dilemmat för EU är att man inte riktigt har verktygen att agera. EU-kommissionen har kritiserat och till och med stämt Ungern för att bryta EU:s regler. EU:s finansministrar har hållit tillbaka visst stöd till landet. Men Viktor Orban fortsätter.

Man säger ofta i högtidstalen att EU är en ”union av värderingar” och syftar då på precis de värderingar Ungern nu bryter mot. Bland andra Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn har föreslagit att Ungern bör förlora sin rösträtt i EU om de fortsätter på den inslagna vägen.

För varje dag som går framstår det som en allt bättre idé.

Följ ämnen i artikeln