Inte oväntat så går vården nu på knäna

Pappan till en cancersjuk ett­åring beskriver att vårdpersonalen är trött och har bråttom. Det är inget ovanligt. Det saknas minst 1 200 sjuksköterskor i Sverige nu under sommaren. Personal, ­patienter och föräldrar har slagit så många larm de senaste åren att omgivningen nästan har slutat ­lyssna.

Den dagen en katastrof sker på grund av den ohållbara arbets­situationen är det många som kommer kunna säga: ”Jag varnade ju för detta”.

Genom bemanningsföretag, uppskjutna semestrar och bonusar försöker sjukvården lägga ett pussel för att lösa sommaren. När en sjuksköterska beskriver sin ­arbetssituation görs det därför ­ofta med orden: övertid, stress, få raster, underbemanning och trötthet. All glädje som finns i ett arbete försvinner lätt när man får det omöjliga uppdraget att jobba för flera.

Sveriges Radios Ekoredaktion har kartlagt hur bristen på sjuksköterskor ser ut nu under sommaren och det är en dyster bild:

• I Stockholm saknas det 412 sjuk­sköterskor på akutsjukhusen.

• I Norrbotten beskriver landstingets personaldirektör situationen som en kris året runt.

• I Skåne är det 175 sjuksköterskor för lite.

• Många landsting har fått stänga ner fler vårdplatser än planerat på grund av bristen på personal.

Alla från politiker till arbetsgivare ­beklagar sig när krisen blir rubriker. Att sjuksköterskor åker över gränsen till Norge för att arbeta är allmänt känt, varför människor inte vill jobba här är inte lika populärt att diskutera.

Grundproblemet till den kaotiska ­situationen är för låga löner och dålig ­arbetsmiljö. Det ­behövs helt enkelt mer resurser.

Det är allt fler som vill utbilda sig till sjuksköterska, frågan är hur många som sedan kommer orka jobba med det. Krisen och bristen kommer fortsätta så länge det läggs mer energi på paniklösningar under sommaren än en hållbar vardag jämt.