När Putin räknar röster vinner han

ODEMOKRATISKT Parlamentsvalet i Ryssland i morgon har inget med demokrati att göra. Utgången har varit givet på förhand. Väljarna är statister i en pjäs vars författare de inte kan påverka.

17 september 2016 Valet i Ryssland

I Ryssland är det parlamentsval i morgon. Men Aftonbladets ­ledarsida kan redan i dag av­slöja vem som vinner.

Med stor marginal tar Vladimir Putins maktparti Förenande Ryssland hem spelet.

Det gäller även om de får under femtio procent - eftersom övriga större partier också är lojala mot Kreml.

”Det viktiga är inte vem folk röstar på, utan vem som räknar rösterna” lär Josef Stalin en gång ha sagt.

Och alla ryssar vet vem som håller i miniräknaren.

Veckomagasinet The Moscow Times, som kom ut i torsdags, har en stor bild av Vladimir ­Putin på omslaget med texten:

”Val 2016

Och vinnaren är …”

Väljarna är statister

Egentligen är det för sorgligt. När Berlinmuren föll och ­Sovjetunionen upplöstes fanns verkligen ett hopp om att ­Ryssland skulle kunna bli ett land som strävade efter fred, ­internationellt samarbete och ­ekonomiskt välstånd för alla ­invånare.

Men det ”fria val” som äger rum i morgon har inget med demokrati att göra, det är en form av skådeprocess där både valrörelsen och valresultatet varit givna på förhand. Väljarna är statister i en pjäs vars författare de inte kan påverka.

Den femte september beslutade justitiedepartementet att Rysslands mest respekterade opinionsinstitut Levada Center ska definieras som en ”utländsk agent”. Beslutet var förmodligen ett resultat av att de just publicerat en undersökning som visade att partiet Förenade Ryssland fallit åtta procentenheter.

Stora protester

Vladimir Putins auktoritära metoder kallas ibland ”styrd ­demokrati”, ett system där den liberala demokratins institutioner finns på plats, som ett valt parlament eller oberoende domstolar och fri press, men där all reell makt ligger hos härskaren. För att upprätthålla illusionen av frihet har man val, offentliga rättegångar och ­debatt men det är inte lagen ­utan ledarens vilja som avgör.

Det omfattande valfusket ­under parlamentsvalet 2011 och presidentvalet 2012 väckte stora protester bland den ryska medelklassen. Det skakade om makthavarna.

Hade kunnat bli en rysare

Inför morgondagens val är reglerna ändrade, media tystad och många oppositionella är kvästa, eller till och med ­mördade. Någon upprepning av demonstrationerna vid förra valet är inte att vänta.

Om valet hade varit på riktigt skulle det ha kunnat bli en rysare. I valet 2007 fick Förenade Ryssland 64 procent av rösterna, i förra valet 2011 var det nere i 49 procent och enligt ­Levada Center har de nu efter den ekonomiska krisen bara 31 procent.

Men så lär inte valresultatet bli – när Putin räknat rösterna.

Följ ämnen i artikeln