Svarta affärer för miljarder

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skattebrott har knappast stått överst på den politiska dagordningen

Kravet på personalliggare hos frisörer och restauranger har lett till betydligt färre svarta jobb. Nu skulle systemet kunna införas också på byggarbetsplatser. Men det tycks finnas ett motstånd inom regeringen mot skattekontroller.

8 november 2007. Det nya systemet med personalliggare på restauranger och hos frisörer har redan givit hundratals miljoner i nya skatteintäkter. Dessutom har upp till 4?000 svarta jobb blivit vita.

Nu vill Skatteverket utvidga systemet och de hårdare kontrollerna till nya branscher, till exempel byggen och städföretag. Där anses svartjobben vara ännu mer omfattande.

Regeringen och de högsta politiska tjänstemännen har de senaste dagarna – helt ofrivilligt – hjälpt till att sätta offentlighetens ljus på ett väldigt samhällsproblem. De har ställt svartarbetet mitt på den politiska scenen.

Kostar över 130 miljarder

Skattefusk, svartarbete och oseriösa företag som trots F-skattsedel avstår från att betala skatt kostar tillsammans staten över 130 miljarder kronor om året. Fusket gör dessutom konkurrensvillkoren orimliga för många småföretagare som vill göra rätt för sig, och för sina anställda.

Fack och arbetsgivare driver i dag gemensamma projekt för att komma åt fusket på byggena.

Ändå har skattebrotten knappast stått överst på den politiska dagordningen. När riksdagen förra året diskuterade kravet på personalliggare avvisades förslaget av folkpartister och kristdemokrater.

”Ett enda slag mot de hederliga företagarna och deras kunder”, deklarerade kristdemokraten Else-Marie Lindgren.

I åratal har politiska företrädare, främst från de borgerliga partierna, i stället tagit varje tillfälle att diskutera fusk och felaktiga utbetalningar i socialförsäkringssystemen. ”Överutnyttjande” har blivit ett standarduttryck i den svenska politiken.

Försäkringskassans beräkningar pekar så här långt på att det egentliga fusket i socialförsäkringssystemet skulle kunna omfatta omkring en miljard. I runda tal alltså lika mycket som personalliggarna inbringat till statskassan.

”Oacceptabelt”, deklarerade socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson (m) i höstas och hänvisade till en hemlig kalkyl som påstods visa ett betydligt större fusk i trygghetssystemen. Rapporten lär offentliggöras senare den här veckan. Jämförelser med kostnaderna för svartarbete, till exempel på statstjänstemäns fritidshus, lär bli svåra att undgå.

Svalt engagemang

Fusk i socialförsäkringssystemen måste bekämpas. Trygghetssystemen tål inte att missbrukas.

Minst lika viktigt är dock arbetet mot svartarbete, skattesmitning och fiffel. Det kostar inte bara staten ännu större summor. Det skadar dessutom alla som vill göra rätt för sig.

Ändå har regeringens engagemang i kampen mot skattebrotten hittills varit betydligt svalare. Den här veckans inblick i borgerliga företrädares privata affärer har sannolikt givit en del av förklaringen.

IP

Följ ämnen i artikeln