Det är över Björklund, släpp taget om skolan

Nästan alla verkar ha insett vilket misstag det var att sluta ge elever på yrkesgymnasiet behörighet att studera vidare på högskolan. Yrkesprogrammens popularitet har rasat drastiskt. Näringsliv och lärarfack har högljutt sagt ifrån.

Ändå stod han där i våras med huvudet i sanden, Jan Björklund. "Alla har inte förmågan att bli akademiker", framhöll han envist. Alliansen hade kallat till presskonferens och meddelade att de skulle rösta ner regeringens förslag om att återinföra högskolebehörigheten för alla.

Så blev det också, svensk skola är fortfarande klassuppdelande.

Det finns ett stort gäng friskolor som nog inte har några problem med det. Att toppa elevunderlaget har blivit deras affärsidé. När Dagens Industri frågade Engelska skolans grundare Barbara Bergström om hennes hårda undervisningsmodell verkligen passade alla elever medgav hon: "Man kan inte säga alla".

Björklund aktuell för styrelseuppdrag?

För vilka passar den inte? Förmodligen de vars behov inte kan hjälpas av strikta ordningsregler utan av ytterligare personal och större lärarresurser. Det är nämligen genom att minska lärartätheten som Engelska skolan kan dela ut vinst till aktieägarna.
Jan Björklund har ett nära band till Engelska skolan. Han har i åtskilliga TV-debatter lyft upp koncernen som ett skinande exempel. Den lite konspiratoriskt lagda kanske rent utav har spekulerat i om han är på jakt efter ett styrelseuppdrag där när den politiska karriären är över.

Men troligtvis har han strukit hyllningarna i dagens Almedalstal. Sedan det i maj uppdagats att Engelska skolan systematiskt sätter glädjebetyg för att locka elever har han varit tyst om dem.

Mutar eleverna

Hur länge till ska Björklunds reformer få kvarstå mot såväl befolkningens som professionens vilja? Hur länge ska elever, lärare och näringsliv tvingas leva med L-ledarens misslyckanden?
Alla som någon gång varit på en gymnasiemässa vet hur kaoset ser ut. "Här får ni en laptop om ni skriver in er", lockar en koncern. "Här får ni också lunchbiljetter till alla restauranger i centrum", säger en annan.

Miljoner läggs på marknadsföring i stället för på undervisning. Elever står utan skola när de stängs på grund av dålig lönsamhet. Skolor i socioekonomiskt utsatta områden blir utan nödvändigt stöd när skattepengar i stället går till privata vinster. De 15-åringar som valt ett program som inte ger högskolebehörighet och sen ångrar sig eller måste byta yrkesbana kör fast.

De står i den Björklundska återvändsgränden. Som utbildningsminister slopade han inte bara högskolebehörigheten utan skar också kraftigt i komvux för de som behövde läsa upp kurser i efterhand.

Det är många som gått i en skola som präglats av Björklunds politik. De förstår nog varför opinionen tryter för Liberalerna – en vacker dag kanske även Björklund gör det.