Indragen ersättning löser inte problemet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

misslyckande 6?700 unga människor förtidspensioneras i Sverige i fjol. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson lovar förändring. Det enda konkreta löftet; att dra in unga förtidspensionerades pension.

10 FEBRUARI 2011. Ungas förtidspension

Den här veckan har Aftonbladet berättat om förtidspensioneringen av svenskar under 30 år. Det är läsning som beskriver ett av samhällets allvarligaste misslyckanden.

Framtiden är nämligen långt i från hoppfull för dem det handlar om. Trots att förtidspensionen egentligen döpts om till aktivitetsersättning för att låta mindre slutgiltig har mycket lite ändrats. För de flesta unga som förtidspensioneras är vägen tillbaka omöjligt lång.

Efter 30 blir dessutom villkoren för att få ersättning hårdare. För många innebär det att bara socialbidrag återstår.

18 förtidspensioneras – varje dag

För tjugo år sedan förtidspensionerades 1 500 unga varje år. För fyra år sedan hade den siffran vuxit till 4 500, och sedan dess har det gått allt fortare. Förra året förtidspensionerades 6 700 unga människor i Sverige.

Det blir 18 om dagen, varje dag, året runt.

I gårdagens Aftonbladet berättade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vad han tänker göra för att bryta utvecklingen. Ministern vill helt enkelt avskaffa de särskilda reglerna för aktivitetsstöd till unga. Samma regler ska gälla, oavsett ålder.

Slås ut direkt

I stället tror han på åtgärder för att hitta rätt arbetsgivare till unga funktionshindrade. Matchning, som det heter på modernt politikerspråk.

Dessutom lovar Kristersson stöd, till både den unge och arbetsgivaren.

Att unga människor förtidspensioneras har många och mycket verkliga orsaker. Bristande psykisk hälsa, ökade krav

i arbetslivet och utslagning i skolan. Men lösningen kan inte vara att acceptera att allt fler unga människor slås ut innan de fått en möjlighet på arbetsmarknaden.

På den punkten har socialförsäkringsministern alldeles rätt. Därför måste samhället, precis som Ulf Kristersson säger, ställa upp med riktade stödinsatser för att sänka trösklarna till ett jobb.

Att det är motsatsen till de breda och ineffektiva subventioner som varit politikens inriktning de senaste åren ska inte han lastas för.

Ett eko från sjukförsäkringen

Ändå hänger en liten obehaglig känsla kvar efter ministerns löften. De verktyg som ska underlätta för unga funktionshindrade att få ett jobb finns nämligen inte ännu. Och ministern kan inte svara på vilken ersättning de unga eller deras arbetsgivare kommer att få.

Det låter som ett eko från förra mandatperiodens förändringar av sjukförsäkringen. Kvar blir ett konkret löfte: Att lösa­ problemet med unga förtidspensionärer genom att dra in deras pension.

Den logiken känner vi igen från Kristerssons företrädare, Cristina Husmark Pehrsson.