Massarbetslöshet trots glada siffror

”Ingen enskild fråga är viktigare än jobben”

DET GÄLLER JOBBEN Hjulen rullar igen, men på lång sikt väntar massarbetslöshet.

I går presenterade den statliga långtidsutredningen sitt huvudbetänkande. Utredningen har, liksom tidigare långtidsutredningar, haft uppdraget att granska utmaningar för den svenska ekonomin på längre sikt. Det gäller den här gången alldeles speciellt villkoren på arbetsmarknaden.

Det kan behövas. Trots regeringens stolta beskrivningar är det svårt att blunda för att svensk ekonomi är på väg att ställa in sig på massarbetslöshet. Konjunkturinstitutets annars optimistiska prognos spår 7,5 procent i slutet av nästa år.

Politiken fungerar inte

Regeringspolitiken, med en ensidig inriktning på hårdare villkor för arbetslösa och lägre skatter för den som arbetar, fungerar inte. I alla fall inte som ett sätt att bana väg in på arbetsmarknaden för ungdomar eller långtidsarbetslösa.

En del av utredarnas förslag är kontroversiella. De anser till exempel att anställningsskyddet i högre utsträckning borde bygga på avgifter för arbetsgivare som säger upp personal. Frågan är vad parterna på arbetsmarknaden skulle säga.

Arbetsvillkor och ersättning

Annat borde vara självklart, som förslaget om tätare kontakt mellan utbildning och arbetsliv. Den ambitionen är alla som sysslar med utbildningspolitik eniga om. Svårigheten är bara att få det att hända i verkligheten.

Men utredningen presenterar också några förslag som hamnar mitt i den politiska debattens centrum. Dit hör frågan om kvalifikationskraven till arbetslöshetsersättningen. Även den som inte uppfyller dagens arbetsvillkor borde få en ersättning som är högre än socialbidrag.

Socialbidragsberoende är nämligen inte bara ovärdigt för den enskilde, det gör dessutom en fungerande arbetsmarknadspolitik så mycket svårare.

Samtidigt som långtidsutredningen diskuterades i regeringskansliet genomförde Arbetarrörelsens tankesmedja tillsammans med några LO-förbund en konferens bara några kvarter därifrån. Även om temat kanske något överskuggades av Göran Perssons deltagande och den pågående ledarkrisen handlade diskussionerna om full sysselsättning.

Diskutera sakpolitiken

Det handlade om de övergripande ekonomiska principerna, om tillväxtpolitiken och om hur trygghetssystemen kan förändras för att bidra till sysselsättningen. Bland annat presenterades ett förslag till en reformerad arbetslöshetsförsäkring.

Det är lovande, också bortom gårdagens diskussion.

Arbetarrörelsen måste, mitt i persondiskussioner och valanalyser, också kunna diskutera sakpolitiska lösningar. Och ingen enskild fråga är viktigare än jobben.

Följ ämnen i artikeln