Sverige behöver en statlig bank

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MÖRKA MOLN Odells personliga favorit på finansmarknaden, Carnegie, är i kris.

28 OKTOBER 2008. I dag slutjusterar riksdagens finansutskott räddningspaketet för banker. I praktiken en svensk tillämpning av de riktlinjer som ställts upp av euroländerna.

Efter en kraftansträngning av både finansdepartement och opposition presenterades förslaget i förra veckan. Riksdagsbehandlingen har gått i rekordfart och beslutet fattas redan i morgon.

Tvingas begära lån

Det är antagligen inte en dag för tidigt. Under helgen tvingades investmentbanken Carnegie – tidigare Mats Odells personliga favorit på

finansmarknaden – begära ett lån på en miljard i Riksbanken.

Trots att Finansinspektionen och Riksbanken försäkrar att problemen är tillfälliga rasade företaget på Stockholmsbörsen. Aktien föll i går med nästan 60 procent. Sedan årsskiftet har företaget förlorat 90 procent av sitt värde. I går meddelade också Swedbank att ägarna måste skjuta till mer pengar, 12,4 miljarder kronor för att vara exakt. Enligt styrelseordförande Carl-Eric Strålberg ska det få upp kapitaltäckningsgraden till konkurrenternas nivå.

I bakgrunden finns bankens affärer i Baltikum.

Det tycks med andra ord som om det finansiella systemet behöver all stabilitet det kan få. Och trots alla bankdirektörer som de senaste månaderna försäkrat att läget är under kontroll är det bara staten som kan skapa den stabiliteten. Helst i politisk enighet.

Riskerar urvattna

Ändå finns det anledning att fråga sig om den borgfred som skapats kring finanskrisen enbart är av godo. Som journalisten Björn Elmbrant påpekar i det senaste numret av tidskriften Tiden; många av de värsta misstagen i svensk politik har begåtts just när de politiska partierna i tider av kris har enats över blockgränserna.

Krispaketen riskerar att urvattna den politiska debatten. Oppositionen måste samtidigt klara av att medverka till enighet i dagspolitiken och att presentera ett program för framtiden.

Uppslag saknas inte. De tre oppositionspartierna betonar i den gemensamma motion som presenterades i går att skattepengar som används för att rädda banker måste ge kontroll och inflytande. Regeringen ska inte på egen hand ha rätt att sälja aktier som staten fått i utbyte för stöd.

Tanken kan föras ett steg vidare. För några veckor sedan föreslog den tidigare handels- och näringsministern Leif Pagrotsky att socialdemokraterna ska gå till val på löftet att starta en ny statlig bank. En idé som stakar ut en annan väg än regeringens privatiseringsfundamentalism och som, mycket försiktigt, antyder att det är för tidigt att rensa ut begreppet blandekonomi ur den socialdemokratiska ordlistan.

JJ

Följ ämnen i artikeln