Friska äldre ska inte drälla runt

Sysslolösa pensionärer – en grupp som borde välkomnas på arbetsmarknaden.

Sverige har Europas friskaste pensionärer. Många av dem tvingas lämna arbetslivet trots att de har flera friska år kvar.

Det har gått över hundra år sedan riksdagen beslutade att alla skulle få pension. Då var medellivslängden 57 år, i dag ligger den på över 80 år. Det är därför pensionssystemet håller på att kollapsa.

Givetvis är det välkommet när en majoritet av arbetsmarknadens parter nu accepterar en höjd pensionsåldern, till lägst 63 och högst 69 år. Fler måste jobba mer för att stärka pensionssystemet. Alternativet är fler fattigpensionärer och det vill ingen ha.

Kvinnorna måste kompenseras

Det är förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson som har fört samtal med part­erna och de inser att en höjd pensions­ålder drabbar de yrkesgrupper som jobbar allra hårdast.

Arbetsmiljön måste bli bättre, vi kan inte ha en arbetsmarknad där framför allt kvinnor slits ner långt innan pensions­åldern. De måste kompenseras. Det måste också bli lättare att byta jobb mitt i livet, karriären kan inte vara en spikrak sträcka mellan 27 och 45.

Behöver bli mer tillåtande

I sin bok ”Passé” skriver SVT-ankaret Marianne Rundström om den svenska åldersdiskrimineringen. Hon är 65 år och vill inte bli ratad vid 67.  ”Att äldre osynliggörs i medierna påverkar förstås synen på äldre och åldrande generellt”, skriver hon.

Det är faktiskt märkligt att svenska arbetsgivare så konsekvent väljer bort erfarenheten till förmån för alla dessa stressade småbarnsföräldrar med ständig snuva. Men nu ska vi inte ställa åldersgrupper mot varandra, vi måste bli mer tillåtande och det innebär att även gamla människor ska känna sig välkomna på den svenska arbetsmarknaden.