Energiskandalen drabbar oss alla

Styrelsens ordförande Lars G Nordström (tv) berättar om förlusten på 30 miljarder.

Summorna går nästan inte att ­begripa. Det statliga bolaget Vatten­fall blir i ett slag värt ­nästan 30 miljarder kronor ­mindre.

Annorlunda uttryckt blev alla svenskar ungefär 3 150 kronor fattigare när styrelsens ordförande Lars G Nordström i går morse tog till orda för att berätta om nerskrivningen och bolagets dåliga affärer.

Nu delas bolaget upp i en nordisk del och en del som ska hantera resten av koncernen.

Vattenfalls affärer skulle vara ett ­haveri i vilket bolag som helst, men i ett statligt bolag blir det en skandal där vi alla drabbas. Eftersom det handlar om att producera ett av samhällets grundläggande ­behov – energi – påverkas vi dessutom som konsumenter och med­borgare.

Vattenfall hade kunnat vara ett verktyg i en framtidsinriktad grön energi­politik. I stället har bolaget ­spekulerat i europeisk kol, gas och kärnkraft.

Dagens regering har inte hela ansvaret för dagens kris. Utlandssatsningen – grunden till problemen – inleddes ­redan 1996. Men Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson lät de svindlande ­affärerna fortsätta, och de godkände köpet av Nuon.

Det klingar falskt när Peter Norman – som fått ta över ansvaret – nu talar om ”krafttag”.

Uppdelningen av Vattenfall i en nordisk del och en del för övriga Europa kan trots allt vara en god nyhet. Det skulle kunna vara ett steg på vägen tillbaka från strategin att växa interna­tionellt.

Kanske kan Vattenfall trots allt bli ett bolag som gör det ett statligt svenskt energibolag med enorma resurser ­borde göra, nämligen bidra till en hållbar och grön svensk energipolitik.

Följ ämnen i artikeln