Reinfeldt gosar med diktaturer

Först vapenfabrik till Saudiarabien, nu hjälp med massförstörelsevapen i Kina. Dags att tvätta den här byken offentligt.

Juni 1989. En ensam man trotsade pansarvagnarna på Himmelska fridens torg. Han bara stod där, framför den ohyggliga övermakten, gjorde inte motstånd, men flyttade inte heller på sig.

Studentprotesterna våren 1989 i Kina handlade om frihet, svallvågor från förändringarna i Östeuropa där kommunismen höll på att falla.

Men natten till den 4 juni 1989 rullade armén in på Himmelska fridens torg med stridsvagnar och maskingevär. Man beräknar att upp till 2600 människor mördades, siffrorna varierar.

Vapenembargo

Världen reagerade med avsky. Europeiska Unionen införde sanktioner och bland annat ett vapenembargo mot Kina.

I SVT Uppdrag granskning ikväll avslöjas dokument som visar att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, genom ett samarbete med Kungliga tekniska högskolan försökt kringgå vapenembargot.

Detta framgår i klartext, i dokumenten står bland annat "Samarbeten med för FOI känsliga länder sker genom KTH".

FOI har försökt, genom KTH som bulvan, sälja mjukvaran Edge som bland annat kan användas i utvecklingen av teknik för bombfällning från flygplan. Enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, är det teknik som skulle kunna användas för distribution av massförstörelsevapen.

Saudiaffären

Upplägget påminner om det FOI använde i den så kallade "Saudiaffären". Då startades ett bulvanbolag, SSTI, för att hjälpa till med bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien. Skandalen slutade med att försvarsminister Sten Tolgfors fick avgå.

Saudiarabien och Kina är två av världens värsta diktaturer. Båda utgör direkta hot mot internationell fred och säkerhet och de ligger i världstoppen när det gäller avrättningar och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Regeringen tiger

Precis som i Saudiaffären försöker nu regeringen möta Uppdrag gransknings uppgifter med tystnad. Försvarsminister Karin Enström (M) vägrar låta sig intervjuas i programmet.

Men svenska väljare har faktiskt rätt att veta vad som har hänt. Hur mycket av detta var förankrat på försvarsdepartementet? Vad visste statsministern och utrikesministern?

Djupt omoraliskt

Problemet är att det som nu händer är en del av ett större mönster. I de öppna salarna pratar Sverige ofta om att vår säkerhet är knuten till att främja respekt för mänskliga rättigheter och demokrati.

Men i de dolda rummen gosar vi med massmördare och diktaturer.

Fredrik Reinfeldts regering har haft uppenbara problem med den här gränsdragningen. Exempelvis fick FOI:s generaldirektör förnyat förtroende strax efter att Saudiskandalen avslöjades.

Resultatet är en djupt omoralisk politik.

Vi skulle behöva skärpa lagstiftningen så att vapenexport till diktaturer blir förbjudet, något som diskuterats en längre tid.

Dags att rensa upp

Den fråga man även ställer sig är om det finns fler liknande upplägg inom FOI. Den nuvarande ledningen, med generaldirektör Jan-Olof Lind i spetsen, kan inte rimligen sitta kvar. Frågan är även vilken roll KTH:s ledning har spelat.

Det som nu krävs är en oberoende offentlig utredning av affärerna med Saudiarabien och Kina samt en grundlig genomgång av vad FOI gjort de senaste åren. Om inte Karin Enström (M) är beredd att lova att tvätta denna byk offentligt bör nästa regering göra det.

Svensk försvarsforskning är alldeles för viktig för att styras på det här sättet. Skumma bulvanupplägg och hemliga samarbeten med diktaturer hör hemma i spionromaner, inte i svensk försvarspolitik.

Följ ämnen i artikeln