Nu erkänner ministern: det handlar om angiveri

Stenergard blev så arg på mig att hon försade sig

Sveriges framtid?

Låt mig berätta om en liten interaktion jag nyligen hade med Sveriges migrationsminister, Maria Malmer Stenergard (M), på plattformen X.

Det hela började med att jag på X delade ett reportage om en demonstration mot regeringens förslag på angiverilagar, som jag bevakade för ledarsidans räkning förra helgen.

I artikeln skrev jag om att regeringens lagförslag bryter mot barnkonventionen, vilket nästan alla tunga organisationer i civilsamhället nu också säger, samt hur angiveri strider mot läkar- och läraretiken.

Vidare berättade jag att tusentals människor demonstrerade, och att facket som Kommunal, TCO och SACO stod sida vid sida med människorättsorganisationer och privatpersoner.

Men det brydde inte ministern sig om.

Istället hängde hon upp sig på två citat i texten. Det första var av Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, som löd:

– Jag pratade med vår fackliga motsvarighet i Tyskland, DGB, häromdagen. Med tanke på Tysklands egen historia är de bestörta över att se vad som händer i Sverige just nu. De kan inte förstå hur man kan vara beredd att öppna den här dörren över huvud taget.

Stenergard skrev:

“I just Tyskland har det här regelverket funnits länge, och finns alltjämt. Där har man valt att göra undantag för utbildningsväsendet, men inte för sjukvården.”

En löjlig kommentar.

Givetvis ser tyskarna hur hela migrationspolitiken i Sverige förändrats sedan SD fått komma in i leken. Tyskarna ser att angiverilagen inte sker i ett vakuum, de reflekteras i ljuset av att Sverige nu inför biometriska tester på barn, slopar permanenta uppehållstillstånd och lägger sig på EU:s minimimnivå för mottagande av flyktingar.

I Tyskland har regeringen dessutom gjort undantag för de som jobbar inom utbildningsväsendet. Jag frågade Stenergard vilka yrken hon vill ska undantas i Sverige.

Jag fick inget svar.

En interaktion.

Därpå tyckte Stenergard att arrangören, Leo Rudbergs, citat som löd “2018 sa utrikesministern, Tobias Billström (M), att angiverilagarna påminde om DDR (...)” behövde förklaras.

“Och som du säkert noterat uttalade sig Billström om ett förslag om att enskilda - inte offentliganställda - ska ange. Det är två helt olika saker.”, skrev ministern.

Fortsättning på interaktion.

För första gången talade Stenergard klarspråk, för första gången använde hon ordet ange i samband med lagförslaget.

Regeringen har nämligen varit noga med att kalla förslaget just anmälningsplikt, eftersom ord som angiveri för tankarna till DDR:s Stasi. Men i sin frustration råkade Stenergard, likt den tidigare riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L), säga sanningen.

Lika bra. Det hela är ju angiveri, och det är lika illa nu som då.

Dessutom är det svårt att utröna vilken skillnad det faktiskt skulle vara om enskilda eller offentligt anställda anger. Angiveri är angiveri, vem som än gör det och vad man än väljer att kalla det.

Precis som man kan kalla moderater för moderater. Eller SD:s knähundar.