Mejla

Ingvar Persson

Stockholmare - ni är inte välkomna

Fira påsken hemma i år

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I småländsak Loftahammar vill man inte ha besök nu.
Foto: Läsarbild
I småländsak Loftahammar vill man inte ha besök nu.

LEDARE

LUDVIKA

Statsministern har uppmanat alla svenskar att stanna hemma i påsk. Kungen också. Frågan är vilken effekt det har om Aftonbladets ledarsida upprepar uppmaningen? Eller om de som bor på den svenska landsbygden året runt gör det?

Nyligen kunde Aftonbladet berätta om byn Loftahammar utanför Västervik. Där bor normalt 400 personer. På sommaren växer befolkningen med flera tusen. I vanliga fall är de välkomna.

Välkommen är också det budskap som möter en besökare. Nu kompletteras det med en uppmaning. "Vänd, åk hem". Människorna i Loftahammar vill inte ha besök. Inte nu. Påsklediga storstadsbor borde stanna hemma.

Jag bor vid en av de vägar turisterna tar till skidorterna. Så här års brukar jag kunna höra precis när karavanerna av takboxföresedda bilar drar förbi på väg mot stugbytet. I år är det lugnare. En försiktig ström med vinterbonade jättehusvagnar som drar söderut sedan fjällanläggningarna stängt av liftarna.

Inte heller dalfolket har lust att vara en coronaexil för stockholmare

Ändå har skyltar som liknar den i Loftahammar börjat dyka upp här också. Lokalradion berättar att trafikanter på riksvägen mellan Rättvik och Mora uppmanas åka hem till sig. Inte heller dalfolket har lust att vara en coronaexil för stockholmare eller göteborgare.

Turism och sommarboende har alltid haft ett dubbelt ansikte för oss som bor utanför städerna. Å ena sidan innebär den inkomster, för hotell, restauranger och livsmedelsbutiker. På många platser är det turistsäsongen som gör att servicen kan finnas kvar.

Å andra sidan innebär sommargäster eller skidturister påfrestningar, inte minst för välfärden. När mycket av arbetet utförs av säsongsanställda blir det inte några stora kommunala inkomster. Utgifter får man dock räkna med.

Det är inte bara avloppssystemen och brandräddningen som måste dimensioneras för människor som inte betalar skatt i kommunen. Det gäller också till exempel hemtjänsten. De senaste veckorna har kommuner i Bohuslän protesterat. De fruktar att sommargäster ska förlägga sin isolering till sommarstugan och flytta ut tidigare än vanligt.

Sådan är vardagen. Nu tillkommer viruset.

Sjukvården i nordvästra Dalarna är dimensionerad för att ta hand om många fler benbrott än den borde vara. Men den är inte dimensionerad för att ta hand om stockholmare som dragit med sig smittan på sin årliga tur för att sätta på vattnet i stugan. Eller för alla dem som de i sin tur riskerar att smitta.

Jag vet att statsministern redan har sagt det. Och kungen. Men jag säger det i alla fall till alla stockholmare, göteborgare och andra. Stanna hemma i storstaden under påsk. Just nu är ni inte välkomna.

Den svenska landsbygden kommer att finnas kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.