Lyssna till de iranska kvinnornas urvrål

Mahsa Amini misshandlades till döds av moralpolisen

Kvinnor protesterar i Teheran efter Mahsa Aminis död.

En bit tyg blev 22-åriga Mahsa Aminis död.

Under ett besök i huvudstaden Teheran stöter den unga kurdiska kvinnan på den iranska moralpolisen. De har åsikter om hennes kläder som inte följer landets strikta islamska lagstiftning.

Hennes sjal sitter för löst.

Vittnen har filmat hur Amini släpas in i en bil där hon misshandlas brutalt. Tillsammans med andra kvinnor ska hon köras till polisstationen för att "utbildas".

Men Amini faller i koma efter misshandeln och dör sedan av skadorna på ett sjukhus.
Den iranska regimen har återigen visat vilken brutalitet de är beredda att ta till för att kontrollera människor.

Protesterar med livet som insats

Naturligtvis förnekar regimen att något fel har begåtts. Precis som de gjort alla andra gånger människor misshandlats eller har försvunnit efter att ha stött på moralpolisen.

Men den iranska regimen kan inte kontrollera internet. Filmklipp från gripandet och foton från sjukhuset har utlöst en krutdurk av protester som det inte går att sätta något lock på.

Sedan dödsfallet blev känt har protesterna vuxit sig stora. På sociala medier filmar iranska kvinnor hur de klipper av sig sitt hår och bränner sina slöjor i protest mot regimens kontroll och våld mot kvinnor.

De protesterar med livet som insats.

Efter begravningen i Aminis hemstad Saqez tågade en grupp demonstranter mot lokalguvernörens kontor och ropade slagord. Det möttes med våld och tårgas.

Men protesterna fortsätter på flera håll i landet, bland annat i Teheran. Flera personer uppges ha omkommit under demonstrationerna.

Fängelse under bar himmel

Kvinnorna i Iran lever i ett stort fängelse under bar himmel. Deras protester är ett urvrål mot en regim som bygger sin makt på kontroll.

Över kropp såväl som tanke.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 måste alla kvinnor täcka sina kroppar med löst sittande kläder och skyla sitt hår när de rör sig utanför hemmet. Men kvinnor har hela tiden tänjt på gränserna, sjalen har glidit bakåt, blivit lösare.

De senaste månaderna har myndigheterna försökt att stärka sin kontroll över kvinnorna och deras gränstänjning. The Guardian har rapporterat om att det finns planer på att installera ansiktsigenkänning i kollektivtrafiken och på offentliga platser. Med teknologins hjälp vill regimen kunna identifiera kvinnor som inte följer klädeslagarna.

Så agerar en regim som hatar kvinnor. Där makten över människors liv startar med makt över deras kläder och utseende, och i värsta fall slutar med död.

Följ ämnen i artikeln