Lånta fjädrar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

20 mars 2006

GÖR SOM BILDT Fredrik Reinfeldts moderater är inget nytt arbetarparti.

I Jönköping presenterade det sig och i dag startar valkampanjen för ett nytt parti. Det gamla högerpartiet har transformerats till ”det nya arbetarpartiet”, de nya ljusblå moderaterna. Det låter omstörtande.

”Vi lovar 300?000 nya jobb på fyra år. Vi lovar inga höjda bidrag, men sänkta skatter åt alla. Skatterna ska sänkas med 80 miljarder. Det ska finansieras genom sänkta ersättningar till 75 procent i arbetslöshets- och sjukförsäkringen och ytterligare en karensdag.”

Känns det igen?

Inte mycket nytt

Det var Carl Bildt, ordförande i de gamla moderaterna, som lovade växla sänkta skatter mot sänkta bidrag i valrörelsen 1998. Han ville, också han, bilda en ”Allians för nya jobb” och rivstarta med reformer de första 100 dagarna efter valet.

I moderaternas valmanifest 1998 står det:

”Valet i höst står mellan bidragsstaten som söker det förflutnas lösningar på morgondagens problem eller välfärdssamhället som bejakar förnyelsen och vågar förändringen? Vi vill underlätta för arbete och företagande och minska bidragsberoendet.”

Så kan man läsa vidare och på punkt efter punkt hitta mycket av lånta fjädrar hos Fredrik Reinfeldt och hans nya moderater. Inte så mycket är nytt under solen eller i politiken.

Letar man ändå det nya hos moderaterna hittar man tre områden: arbetslivspolitiken, den offentliga sektorn och skattesänkningarnas inriktning på låg- och medelinkomsttagare. Reinfeldts parti vill inte avskaffa Ams eller riva upp arbetsrätten. Hans nya ”kommunalparti” vill till och med ge mer pengar till kommunerna än rege­ringen hittills gjort.

Bara tre i Bildts allians

I Carl Bildts allians var det betydligt rakare rör mellan höginkomsttagarna och skattesänkningarna. Sänkta marginalskatter, slopad värnskatt och avskaffad förmögenhetsskatt stod främst.

Och – i Carl Bildts ”Allians för nya jobb” var de bara tre. Centern fick inte vara med. Då som nu var klyftorna stora i kärnkraftsfrågan och familjepolitiken. Det är naturligtvis ingen slump att inte heller Reinfeldts Allians har gemensamma program i dessa för borgerligheten evigt så djupt splittrande frågor.

En strategi uppifrån

Fredrik Reinfeldt och hans ideolog och chefsekonom Anders Borg verkar ha en långsiktig, sammanhållen strategi för sin förnyelse av den moderata politiken. Borg hävdar att inriktningen på arbete, skattesänkningar för vanliga löntagare, sänkta arbetsgivaravgifter och en stor offentligt finansierad välfärd, är den väg moderaterna och Sverige måste gå.

Det är en strategi utformad uppifrån, centralt i partiledningen. Inget som medlemmarna efterfrågat. Hur mycket av denna mittenpolitik som verkligen fått fäste i partiet är tveksamt. Fastighets-, förmögenhets- och marginalskatterna skaver som stenar i skon på de gamla moderaterna. De ligger lågt nu, så länge det finns ett val som måste vinnas. Men sen?

Sverige har inte fått ett nytt arbetarparti i dag.

LA

Följ ämnen i artikeln