Ulf Kristersson lappar och lagar

Publicerad 2011-04-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

12 APRIL 2011. Sjukförsäkringen

Ersättning Sjukförsäkringshaveriet har skapat mänskliga tragedier, men misslyckandet har också varit en politisk belastning för regeringen. Ulf Kristersson lovar att göra något åt situationen för dem som i dag inte har rätt till någon ersättning.

Det skulle bli något av Ulf Kristerssons stora dag. Det var detta han kommit till regeringen för att göra.

Kristersson fick Cristina Husmark Pehrssons jobb som socialförsäkringsminister för att tvätta bort stämpeln av en regering som tvingar cancersjuka och sängliggande att arbeta eller att ställa sig i kön på Arbetsförmedlingen.

Sjukförsäkringshaveriet har skapat mänskliga tragedier. Men misslyckandet har också varit en politisk belastning för regeringen. Inom Moderaterna har Anders Borgs ställning ifrågasatts, och i de andra regeringspartierna har otåligheten blivit allt större.

Politisk belastning

I går skulle då Kristersson leverera svaren. Det skedde naturligtvis med en debattartikel i Dagens Nyheter.

Regeringspartierna är nu överens – med varandra och med finansdepartementet – om en åtgärdsplan.

Ännu en möjlighet att göra undantag från stupstocken i sjukförsäkringen ska införas. Försäkringskassan ska inte längre tvingas fatta beslut som är oskäliga, som det heter. Dessutom lovar ministern att göra något åt situationen för de som nollklassats, den grupp som i dag inte har rätt till någon ersättning.

Debattartikeln lovar satsningar på fler anpassade arbetsplatser, och insatser för att stödja förtroendet för Försäkringskassan, bland annat.

Borde se till individens hälsa

Grundproblemet finns dock kvar, ett system som räknar dagar i stället för att se till individens hälsa och arbetsförmåga. Regeringen tänker inte göra något åt de regler som gör att sjuka människors arbetsförmåga ska prövas mot alla jobb, också sådana som inte existerar i verkligheten.

Ändå skulle gårdagens artikel kunnat vara en signal om att kritiken till sist fått fäste och att debattartikelns ord också kommer att följas av verkliga förändringar.

Det är dessvärre inte troligt. Grundinställningen är nämligen att förändringarna i allt väsentligt varit en stor framgång. Det var så Fredrik Reinfeldt uttryckte sig i sin regeringsförklaring, och det är så Kristersson och hans medförfattare skriver nu.

”Reformen har varit både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik”, sammanfattar de.

Kristersson tycker till och med att ”imponerande många” av de utförsäkrade lyckats ”komma tillbaka”. I höstas hade knappt två procent av de utförsäkrade fått vanliga jobb, enligt Arbetsförmedlingen.

Regeringen har inte tänkt om, och Anders Borg håller fortfarande i rodret. Det handlar om att lappa och laga, och om att försvara en misslyckad reform.

Människor kommer också i fortsättningen att drabbas av stupstocken och orimliga regler. Sverige fortsätter att bli tuffare.