Romer mördas i dagens Europa

Medlemmar ur det numera förbjudna Magyar Garda, Ungerska gardet, paraderar. Armbindeln liknar den symbol som användes av Pilkorsrörelsen, en grupp som hjälpte de tyska nazisterna förfölja judar under andra världskriget.

BUDAPEST Byggnadsarbetarna anlände klockan fyra på morgonen tillsammans med runt 100 poliser. Muren de byggde var två meter hög och 150 meter lång. Tanken var att de två grindarna skulle stängas varje kväll klockan tio för att hindra romerna innanför att gå ut.

Det är nu 13 år sedan de lokala myndigheterna i Usti Nad Labem i Tjeckien beslutade sig för att resa en mur kring området där romerna bodde. Det blev protester. EU-kommissionen jämförde med Berlinmuren och krävde att den skulle rivas. Tjeckiens dåvarande president Vaclav Havel fick resa till Usti Nad Labem och tala förstånd med lokalpolitikerna. Tjeckien hamnade i skamvrån. Muren revs.

Jag tänker på romerna i Usti Nad Labem när jag går genom Budapests gator i grannlandet Ungern. Här finns ingen Vaclav Havel. Istället spär landets ledare Viktor Orban på nationalismen.

Förra söndagen samlande det högerextrema partiet Jobbik en antiromsk demonstration på 500 personer i byn Kerecsend. Partiet, som är landets tredje största, sprider hat mot både romer och judar. Bland annat har ledande företrädare förnekat Ungerns roll i Förintelsen. Partiet stod även nära Magyar Garda, det ungerska gardet, en paramilitär grupp med symboler och bildspråk från Pilkorsrörelsen. En rörelse som under andra världskriget bland annat hjälpte nazisterna att förfölja judar. Magyar Garda är numera förbjudet.

Jobbik kräver att militärpolisen ska patrullera de romska områdena och har en politisk kampanj mot vad de kallar "zigenarbrottslighet”. I förra lokalvalet hade Jobbik en kampanjfilm där romer jämfördes med myggor som måste slås ihjäl för att inte parasitera på andra.

På fredag är det 9 november, på dagen 74 år sedan Kristallnatten. Då, 1938, mördades judar och synagogor brändes över hela Tyskland. Det blev inledningen till den förföljelse och senare industriella utrotning av de europeiska judarna som slutade i Auschwitz brännugnar.

Enligt uppgifter från European Roma Rights Centre har minst 20 allvarliga attacker ägt rum mot romer i Slovakien, Ungern, Tjeckien och Bulgarien under första halvåret 2012. Tio av dem med dödlig utgång.

Romerna är en av Europas äldsta minoritetsgrupper. Enligt Amnesty International lever mellan 10 till 12 miljoner romer i de länder som är medlemmar i Europarådet. De utsätts många gånger för allvarlig diskriminering och bland annat tvångsvräkningar vilket gör att de ständigt måste flytta. Fördomar mot romer är ett omfattande problem och Europas regeringar lever inte upp till sina förpliktelser att skydda dem.

Att läget i Ungern förvärras i snabb takt har flera orsaker. En viktig faktor är den ekonomiska krisen som drabbat landet hårt. Ungern är medlem i EU sedan 2004 men står utanför euron. Landet är ett av EU:s mest skuldsatta och kreditvärdigheten har nedgraderats till skräpstatus. I krisens spår ökar arbetslösheten och de sociala konflikterna vilket drabbar romerna.

Men en kanske viktigare orsak är den politiska kris Ungern går igenom. I valet 2010 vann Viktor Orbans parti Fidesz tillsammans med allierade två tredjedels majoritet i parlamentet, tillräckligt för att ensamma ändra landets grundlag.

Den nya grundlagen, som trädde i kraft 1 januari i år, har fått hård kritik. Ungern har de senaste åren utvecklats i auktoritär och nationalistisk riktning. Pressfriheten har inskränkts, liksom religionsfriheten. Rättsväsendet politiseras allt mer vilket gör det tveksamt om Ungern fullt ut kan kallas en rättsstat.

När retoriken hårdnar och dessutom sanktioneras från landets högsta ledning råkar romerna illa ut. Med tanke på Ungerns historia finns anledning att bli orolig, mycket orolig.

Några som inte verkar oroas särskilt mycket är de svenska Moderaterna och deras partigrupp i Europa, Europeiska Folkpartiet, EPP. De har visserligen kritiserat sitt systerparti Fidesz men när EPP hade kongress nyligen var Viktor Orban en av huvudtalarna. Tidigare i år försvarade EPP Fidesz i Europaparlamentet mot kritik från Liberaler och Socialdemokrater.

Problemet, när det gäller Ungern liksom andra auktoritära stater, är att den som tiger samtycker. Så länge Moderaterna, och andra högerpartier, släpper in Viktor Orban och Fidesz i värmen bär de också ett ansvar för vad som händer i Ungern.

Det är i år 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Han var verksam i just Budapest och räddade tusentals judar undan förintelsen. Hundraårsminnet uppmärksammas officiellt i Sverige och över hela världen. I Budapest hällde någon i våras grisblod på hans staty. De lade även blodiga grisfötter framför.

Europas förflutna är närmare än vi tror.

Följ ämnen i artikeln