Mejla

Anders Lindberg

Vid EU-valet vill SD tvätta historien ren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Carolina Byrmo

LEDARE

Domedagsklockan står på två minuter till midnatt, sedan faller mörkret. Det är forskare vid University of Chicago som i Bulletin of the Atomic Scientists varje år kalkylerar hur långt vi har till jordens undergång. När klockan startade, 1949, var det tre minuter, då hade Sovjet just testat sin första atombomb, 1991 justerades tiden till 13 minuter efter att östblocket fallit samman och 2017 till två och halv minut med valet av Donald Trump. Sedan 2018 skiljer bara två minuter från apokalypsen. "Det nya abnormala" kallar forskarna det.

Klockans tickande verkar fånga känslan i samhället ganska bra. I P3 har podden Dystopia gjort succé, "En podd om vad som händer när det värsta inträffar. Saker står på spel. Du borde lyssna". Avsnitt efter avsnitt fylldes under hösten med framtidsvisioner om ekonomisk kollaps, kärnvapenkrig, articifiell intelligens, antibiotikaresistens och demokratins undergång. I våras skulle havet stiga och sluka nästan alla större städer. Mycket underhållande, med andra ord.

Folkhem byggt på gemenskap

"Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna", skrev George Orwell i 1984, en av vår tids mest citerade böcker. Det förflutna har blivit ett av den moderna politikens viktigaste slagfält. Gårdagens katastrofer och begrepp väcks till liv och får ny betydelse. "Make America great again" säger Donald Trump i ett eko av Ronald Reagans gamla slagord. Men i mångas öron verkar orden betyda: "Gör Amerika vitt igen".

"Vi kommer att slåss för att återupprätta ett folkhem byggt på gemenskap, hemkänsla, tillit, flit och plikt", dundrade Jimmie Åkesson i riksdagens partiledardebatt i veckan. Retoriken är inte ny. Åkessons bok Satis polito (Asp & Lycke 2013) pryds med Per-Albin Hansson på omslaget och har ett fejkat förord av densamme. Men medan Socialdemokraternas folkhem handlade om jämlikhet och social utjämning är Åkessons "folkhem byggt på gemenskap" rotat i ett etniskt "vi och dom". Att själva begreppet "folkhem byggt på gemenskap" låter som nazisternas "folkgemenskap", Volksgemeinschaft, är lite olyckligt i sammanhanget.

Kallas att ”brunmåla”

Under flera år har Sverigedemokraterna fått hjälp av mäktiga krafter i försöken att retuschera bort historien. Att berätta om SD:s politik eller lyfta fram partiets rötter i nazismen kallas numera att "brunmåla" och inte ens de förintelseöverlevande som givit sig in i debatten kan räkna med att någon lyssnar. "De senaste årens alltmer kreativa svenska paralleller till 1930-talets Tyskland, där man hänsynslöst använder förintelseöverlevare som bulvaner i sina försök att smutskasta politiska meningsmotståndare inom borgerligheten, är vedervärdiga", skrev exempelvis Alice Teodorescu, GP:s politiska redaktör.

"Bulvaner".

En av de personer som varnat är Emerich Roth, överlevande från bland annat Auschwitz-Birkenau. När Anna Kinberg Batra i januari 2017 slog upp dörren till SD skrev han ett öppet brev i Svenska Dagbladet till henne. "Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi".

Politiskt motiverad glömska

Kraven på glömska är självfallet politiskt motiverade. Den opinionsbildande högern liksom delar av näringslivet, vet att ingen högerregering är möjlig om inte Sverigedemokraterna blir ett rumsrent parti. Och så länge människor minns partiets rötter, skinnskallarna, våldet, marschkängorna, hatet och antisemitismen så kan Jimmie Åkesson skriva hur många böcker om "folkhem" han vill.

Nu står vi inför nästa akt i dragkampen om hur rumsrena Sverigedemokraterna är: EU-valet.

Det är bara ett drygt halvår sedan SD bytte partigrupp i Europaparlamentet, från Europe of Freedom and Direct Democracy Group, EFDD, som domineras av brittiska UKIP och italienska femstjärnerörelsen till European Conservatives and Reformists, ECR, som styrs av brittiska konservativa och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. Flytten är symbolisk och även om britterna snart ska lämna så är ECR en större och mer etablerad grupp. I veckan började SD även sända dubbla budskap om hur EU-kritiskt partiet egentligen är. Poängen med ordsalladen är att SD i praktiken släpper kravet på svenskt EU-utträde samtidigt som man vill låta som det mest EU-kritiska partiet. De borgerliga debattörer som har haft SD:s krav på "swexit" som sitt viktigaste argument mot partiet bör nog fundera ut en ny strategi.

Unikt belastad historia

I december hade den israeliska tidningen Haaretz ett intressant reportage om SS-rottenführer Gustaf Ekström. Boken Utan ånger: Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag 2017) av Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson ska i år ges ut i engelsk översättning och intresset är stort. Ekström arbetade under kriget på SS högkvarter i Berlin i ett utrymt judiskt ålderdomshem. Ulvenlöv, Palm och Larsson arbetar just nu med Israeliskt arkivmaterial för att identifiera och spåra vad som hände de 256 åldringar som vräktes av SS kort innan Gustaf Ekström började arbeta där. Hittills kan de belägga att 167 av dem mördades under förintelsen och att 7 överlevde. Övrigas öde är okänt.

Att SD får internationell uppmärksamhet beror på att väldigt få inom Europas extremhöger har så direkta kopplingar till nazismen som Sverigedemokraterna. Övriga, som Dansk folkeparti i Danmark eller Fremstrittspartiet i Norge kommer oftast ur populistiska rörelser som visserligen ligger långt till höger men ändå utan SD:s bagage av Bevara Sverige Svenskt och "vit makt". Gustaf Ekström ångrade aldrig sitt engagemang för nazismen och var, trots att förintelsen bokstavligen utspelade sin framför näsan på honom, förintelseförnekare.

Senast i veckan kom nya avslöjanden när en SD-politiker i Kalix kallat muslimer "jävla hundar" och sagt att de ska brinna i helvetet. Jimmie Åkesson kanske borde lägga mindre kraft på att sudda i historien och lite mer på att städa upp nuet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.