Mejla

Daniel Swedin

Moderaterna vill rädda bankernas vinstfester

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Tero Vesalainen / iStockphoto

LEDARE

I veckan meddelade Moderaterna att man tänker sälja statens bank SBAB om man vinner valet. Det är ideologisk dogmatism som kommer slå hårt mot landets högt belånade familjer, men bankdirektörerna i Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB jublar nog.

En hundring varje dag

De svenska storbankerna har nämligen aldrig tjänat mer på svenskarnas bolån än nu. Och svenskarna har aldrig haft lika mycket skulder till bankerna.
Under januari, februari och mars drog bankerna in 10 miljarder på bolån under årets första tre månader. Varje svensk har i genomsnitt bidragit till bankvinsterna med nästan 100 kronor – varje månad.

Och bankerna kan i dag räkna hem sju gånger så höga marginaler på bostadslånen som för bara ett decennium sedan. Bankernas kostnader för att finansiera lånen har sjunkit. Dessutom gör vi mer av bankernas jobb själva, men det har i sig inte lett till sänkta bolåneräntor.

Varför? Därför att det svenska bankväsendet är ett oligopol där det finns en outtalad överenskommelse om att inte konkurrera. Storbankerna dominerar bolånemarknaden och de fyra största bankerna har nästan 80 procent av en marknad som växer med omkring 7 procent per år.

Det finns dock andra som konkurrerar. Den statliga banken SBAB ska enligt sin affärsidé ”med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige". I praktiken innebär det att utmana storbankerna på bolån, och det har man gjort. När SBAB sänkte sina bolåneräntor rejält för ett år sedan följde storbankerna efter. I april föll samtliga fyra storbankers ränta på lån med tre månaders bindningstid.

– Det hade aldrig hänt om det inte vore för att statliga SBAB gick i bräschen för sänkningarna, har Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson sagt till Expressen.

Säkra oligopolet

Och den banken vill Moderaterna alltså nu sälja.

I praktiken betyder det att partiet vill undanröja bankkonkurrensen och skapa en till privat bank som säkrar oligopolet.

Tidigare har Moderaterna gjort det klart att man inte är intresserade av att stävja den svenska lånefesten och på så sätt säkra den ekonomiska stabiliteten genom amorteringskravet. Nu gör man det klart att man inte vill att staten ska pressa ner oskäliga räntor heller.

I fjol började bostadspriserna backa, och nu har banker börjat tala om att vi kan komma att se prisnedgångar på mellan 5 och 10 procent. Bostadsbyggandet sjunker och räntan ser ut att vara på väg upp.

Moderaternas oansvariga politik är knappast vad Sverige behöver.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.