Att ordna Nobelfesten kräver ett kollektivavtal

De som jobbar med firandet vill ha ordning och reda

I morgon kommer det att glittra i Stockholms stadshus.

Gnistrande långklänningar och sotsvarta frackar. Serveringspersonal som en balett. Överdådiga desserter, kungahuset, pristagarna och landets grädda.

Det är klart att morgondagens nobelmiddag på Stockholms stadshus är festernas fest. Bakom glittret pågår dock ett annat drama precis nu. De anställda på ett av bolagen i ”Nobelkoncernen” försöker få ett kollektivavtal.

Vårda och utveckla Nobels namn

Företaget Nobel Prize Outreach ska enligt bolagsordningen vårda och utveckla Nobelstiftelsens varumärken. Verksamheten riktar in sig på medier, kultur och utbildning och på företaget arbetar ungefär 25 personer.

Sedan i våras har fackförbundet Unionen en klubb på Nobel Prize Outreach och tidigt i höstas har man förhandlat om ett kollektivavtal. I november förklarade arbetsgivaren att man ville skjuta upp samtalen.

Argumentet är inte riktigt det vi brukar får höra när det kärvar i förhandlingar om att skriva kollektivavtal. Inte ”lika bra eller bättre villkor” som trilskande chefer oftast säger när de i själva verket bara vill fortsätta att bestämma själva.

Väntar på chefen

Nobelföretaget vill inte skriva kollektivavtal eftersom man väntar på en ny chef. Hon eller han ska förhoppningsvis finnas på plats efter årsskiftet.

Nästa förhandlingstillfälle är inbokat till i mars.

Vi förutsätter naturligtvis att de anställda på Nobel Prize Outreach får sitt avtal då.

Det märkliga i den här historien är ju att det inte redan finns en uppgörelse. Nobelpriset måste beskrivas som något av det svenskaste som finns. Och kollektivavtalen är en av hörnstenarna i den svenska samhällsmodellen. Arbetet för fackliga rättigheter har dessutom belönats flera gånger, låt vara av den norska Nobelkommittén.

Borde älska tanken

En organisation som ska värna Nobels namn och varumärke borde älska tanken på ett kollektivavtal för sina anställda. Att vara en del av den svenska modellen, att ha ordning och reda och dessutom få garanterad arbetsfred. Kan det bli bättre?

Att teckna ett kollektivtavtal med sina anställda är naturligtvis ett steg för en arbetsgivare. Men också att låta bli, eller förhala förhandlingarna, är ett beslut. Ett beslut om att ställa sig utanför den ordning vi har i det här landet.

Vi vill naturligtvis gratulera pristagarna och önska alla deltagare på morgondagens glittrande fest en riktigt fin kväll. Men vi hoppas framför allt att arbetet med att förbereda nästa års priser och festen 2024 ska göras på en arbetsplats där det finns ett giltigt kollektivavtal.

Följ ämnen i artikeln