Reinfeldt återfaller i misslyckad politik

Galenskap är att gång på gång göra samma sak men förvänta sig ett annat resultat.

Haveri Arbetslösheten är högre i dag än när Reinfeldt tillträdde. Resultaten i skolan har fallit dramatiskt. Ändå vill han fortsätta den politik som bevisligen inte fungerat.

Det finns flera sätt att definiera galenskap. Ett av dem lär vara att man upprepar ett visst beteende men varje gång förväntar sig ett nytt resultat.

Som att gång på gång släppa en tekanna i golvet och hela tiden bli lika förvånad över att den går i tusen bitar.

Eller som att man varje år, vid ungefär den här tiden, håller ett tal om att sänkt skatt ger fler jobb, trots att arbetslösheten hela tiden ökar.

Arbetslösheten högre idag

Den 6 oktober 2006 steg Fredrik Reinfeldt upp som nyvald statsminister i riksdagens talarstol. "Regeringens övergripande mål" var att "bryta utanförskapet", fick vi veta. Sen har det gått utför.

Poltiken var briljant i sin enkelhet. Den fungerade perfekt i valstugan och i TV. Genom sänkta skatter skulle fler vilja anställa, genom minskade bidrag skulle fler vilja jobba. "Drivkrafter" var ordet för dagen.

Det fanns bara en hake, det fungerade inte. I augusti i år var 377 200 personer arbetslösa enligt Statistiska centralbyråns statistik. Det motsvarar 7,3 procent. När Reinfeldt läste upp sin första regeringsförklaring i oktober 2006 var arbetslösheten sex procent.

Skolans resultat har fallit

Om arbetslösheten är ett misslyckande är skolpolitiken en ren katastrof. För sju år sedan sa Fredrik Reinfeldt: "Genom att sätta kunskap i centrum och satsa på kvalitet skall resultaten i den svenska skolan förbättras."

Sedan dess har har andelen som är behöriga att börja på gymnasiet efter grundskolan fallit varje år. Enligt de internationella jämförelser som görs halkar svenska elever efter i centrala ämnen som läsförståelse och naturkunskap.

Regeringen har mött utvecklingen med att prata om ettårigt gymnasium och avdrag för läxhjälp så rika barn ska kunna köpa sig bättre möjligheter.

Enligt Skolverket blir skolan allt mer segregerad vilket både sänker resultaten och minskar den sociala rörligheten. Föräldrarnas utbildningsnivå blir allt viktigare för barnens resultat.

Sparkad minister

Nyligen fick arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez Svankvist sparken av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Nu var det ministerns tur att få silkessnöret. Hon flyttas till biståndsfrågorna.

Den nye arbetsmarknadsministern, Elisabeth Svantesson, hämtas från riksdagen, har sin bakgrund i församlingen Livets ord, och har hittills profilerat sig på något som kallas "svenskkontrakt" där invandrare ska skriva under på "svenska värderingar".

Även om personerna byts ut verkar den politiska inriktningen ligga fast.

Förväntar sig annat resultat

Arbetslösheten och skolan kommer förmodligen vara två av de viktigaste frågorna när väljarna går till valurnorna nästa år. Därför är strategin svår att förstå. Under sju års tid har precis den politik Fredrik Reinfeldt läste upp i dagens regeringsförklaring konsekvent misslyckats. Nu vill han köra ett år till och förväntar sig återigen ett annat resultat än förut.

Galet.

Följ ämnen i artikeln