Annie Lööf har tänkt rätt om bilbrännarna

Centerpartiets Annie Lööf lanserar politik för att få ungdomar in på rätt bana. Det gillar inte hennes alliansvänner.

Annie Lööf vill att folk som bränner bilar ska få ett arbete hos polisen.

Nej, inte riktigt.

Däremot har Centerpartiet i dagarna föreslagit att ungdomar som slänger sten på blåljuspersonal eller sätter eld på andras bilar ska kunna dömas till ungdomstjänst och avtjäna den hos polis eller räddningstjänst.

– Det är klart att inte yrkeskriminella ska avtjäna ungdomstjänststraffet hos polis och räddningstjänst utan det handlar om ungdomar på glid som man har möjlighet att få på rätt bana, säger Annie Lööf till Expressen.

Kanske är det inte så dumt.

Samarbetar med kidsen

För sju-åtta år sedan kunde brandmän aldrig känna sig säkra när de körde in i Malmöstadsdelen Rosengård. Rätt som det var kunde kullerstenar, släggor eller andra föremål komma farande genom rutorna.

– Vi hade mellan 15 och 20 tillbud om hot och våld per år, så vi kollade internationellt hur andra arbetade i socialt utsatta områden, har brandmannen Attila Jensen sagt till ETC.

Efter flera studiebesök i England startades sedan en rad olika projekt. Det handlar bland annat om sommaraktiviteter där räddningstjänsten tar med sig ungdomar till badstranden eller att brandmännen vistas ute på skolorna.

Dessutom skapade man Risk, Räddningstjänsten i samarbete med kidsen.

Malmöskolornas rektorer och kuratorer väljer varje år ut ett antal killar och tjejer som hamnat på glid och som erbjuds att delta i Risk. På måndagar får de tillsammans med räddningstjänstens personal besöka olika brandstationer och delta i brandövningar. De får känna på hur det är det är att släcka bränder, agera rökdykare och gymma ihop med brandmännen.

Att delta är frivilligt. Men den som vill vara med måste lova att sköta sig i skolan, inte skolka och inte störa på lektionerna. Den som inte uppför sig åker ur projektet.

Och det har fungerat. I Rosengård har antalet hot- och våldsincidenter mot brandmän stadigt minskat och i fjol anmäldes inte en enda hotfull händelse.

Det Annie Lööf föreslår är inte samma sak, och det är klart att invändningar mot hennes förslag finns. Polisförbundets ordförande Lena Nitz påpekar till exempel att med dagens polisbrist så kanske det blir svårt för hennes medlemmar att arbetsleda ungdomar som gör ungdomstjänst.

Bättre än vattenkanoner

Annan kritik är mer obegåvad. Centerpartiet vill belöna kriminalitet, tycks tolkningen vara. Lööfs utspel behandlas av kompisarna inom Liberalerna och Kristdemokraterna som om det vore helt verklighetsfrånvänt.

Det är samma partier som tidigare har föreslagit att ungdomar som bränner bilar ska mötas med utegångsförbud, vattenkanoner, gummikulor och elpistoler. Det säger något om vårt samhällsklimat att folk reagerar först när en liberal partiledare säger det är viktigt att bygga tillit och respekt för att komma till rätta med kriminalitet.

För somliga är det provocerande att tala om sociala insatser och integration när det handlar om att förebygga kriminalitet. Och ändå vet vi att det är precis sådant som har effekt.

Självklart måste polisen få fler kollegor och självklart måste de ingripa mot brottslingar, men att samtidigt avstå från effektiva åtgärder av politiska skäl vore bara för dumt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.