Gängens värsta fiende har rätt

Socialtjänstens kris ger gängen ännu mera makt

Minns ni bilden av den blide liberalen Jan Jönsson i Stockholm? Under valrörelsen prydde hans ansikte huvudstadens bussar tillsammans med budskapet ”Gängens värsta fiende”.

Kontrasten mellan den liberale politikern med hans framtoning som överårig elevrådsordförande och de barska orden ska ha varit avsiktlig. Jönsson drev sin valrörelse på löften om sociala och förebyggande insatser mot brottsligheten.

Förlorade makten

I huvudstadens kommunalpolitik förlorade liberalerna makten. Efter riksdagsvalet, där man talade mer om hårda tag och fler poliser, blev Jönssons partikamrater ministrar.

Kanske säger det något om debattklimatet.

Svenska Dagbladet har de senaste dagarna skildrat situationen för socialtjänsten. Människor i extremt utsatta situationer, ungdomar på väg rakt in i gängen och familjer i kris. Brist på resurser, nyutexaminerade socionomer som tvingas ta ansvar för extremt komplicerade fall och en fruktansvärd personalomsättning.

Yngre brottslingar

Allt har dessutom blivit värre. Gärningsmännen bakom det allt grövre våldet på våra gator blir bara yngre. Många är barn i lagens mening. Inte ens justitieminister Gunnar Strömmer tycker att folk ska kastas i fängelse när de är barn. I alla fall inte i första hand.

Mycket av den allt grövre kriminaliteten kommer att hamna på socialtjänstens bord. Omyndiga mördare, narkotikalangare i yngre tonåren och yrkeskriminella barn.

En organisation med bristande resurser där nyanställda tvingas instruera ännu mer nyanställda kan inte förväntas klara den uppgiften.

Ändå är det ingen politiker som pratar om socialtjänsten. Fler poliser pratar man om. Fler vuxna i skolan pratade man i alla fall om för några år sedan. Men fler socialsekreterare? Mer befogenheter eller resurser till socialtjänsten?

Kommuner måste spara

Utvecklingen går i stället åt motsatt håll. Regeringen har inte prioriterat stödet till kommunerna. Pengarna täcker kanske en tredjedel av behovet. Många kommer att tvingas spara. Risken är att det blir ännu tuffare för socialsekreterarna.

Liberalen Jan Jönsson befinner sig som sagt numer i opposition. Men han anser fortfarande att staten måste satsa mer resurser på socialtjänsten. Och han tycker att det måste vara långsiktigt, eftersom socialt arbete tar tid.

Det är kanske inte ett budskap som vinner val eller imponerar på partikamraterna i regeringen. Men det är sant.


Att fler av de riktigt grova brotten begås av väldigt unga personer. Det gör att det i första hand är socialtjänsten som måste sätta in insatser. Ändå fortsätter debatten till stor del att handla om resurser till polisen och rättsväsendet, medan kommunerna står inför besparingar.

Hur ska samhället regera när barn begår grova brott? och borde vi prata mer om socialtjänstens resurser?

I chatten diskuterade Ingvar Persson med läsarna. Läs den i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • 23 feb 2023

    När diskussionen handlar om högre straff är man så fel ute. Då är det redan försent. Lägg resurser på skolan, socialtjänsten och fritidsgårdar. Vi måste fånga de unga innan de hamnar i brottsromantikens värld.

    Louise Sandqvist
  • Ingvar Persson
    23 feb 2023

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit. Sista ordet går till Louise.

  • 23 feb 2023

    För att få en förändring måste man satsa stort på skyddsnätet kring alla barn och unga i form av tillräckliga resurser till BVC, förskolor, skolor, fritidsgårdar, bup och socialtjänst. Många vuxna som bra förebilder och stöd från start och om det finns oro kring ett barn eller familj så ska det tas på allvar och åtgärdas omgående och kraftfullt. Dessutom ska det finnas lokalpoliser som är synliga där människor rör sig och som känner de som bor i ett område. Vi måste också minska klyftorna i samhället så livet blir drägligt för alla. I flera år har rika skott sig på fattigas bekostnad…

    Monica

    Det är ett väldigt uppdrag som ligger framför oss. Man kan tycka att det borde vara dags att starta.

    Ingvar Persson
  • 23 feb 2023

    Sedan början på 1990-talet har vi haft en politik som bygger på segregering - i bostadsområdet, i skolan och inte minst ekonomiskt. Kombinera detta med att vi har politiker som vill rasera all välfärd, politiker som vill straffa och utvisa. Resultatet ser vi nu. Den enda dröm som finns kvar för förortkidsen är rikedom genom brott.

    Vi måste överge dagens "sorteringsskola" och i stället ge eleverna framtidstro. Förändra samhällsstrukturen med "rikemansghetton", kommuner där inga unga har råd att flytta in. Men de som sitter i regeringen kommer inte att vilja göra det.

    Bister magister

    Man kan diskutera när epoker startar, men klyftorna har vuxit sedan början på 80-talet och segregationen i skolan i vart fall sedan privatiseringen på 90-talet.

    Det är klart att det är roten till väldigt många av de problem vi ser idag.

    Ingvar Persson
  • 23 feb 2023

    God morgon,

    Politiker måste enas över partigränserna och tillsätta en kommission för att ta itu med gängbrottsligheten. Skapa ett program med förebyggande insatser och återupprusta utsatta områden. Barn skall få hjälp, tonåringar måste ta ett straff, men i kombination med ”uppfostran” och utbildning. Ingen placering på SIS- eller HVB-hem; någon annan form av institution behöver inrättas. Vet inte riktigt vad. Socialtjänsten måste självklart stärkas.

    Ovan beskrivet kommer att kosta ofantligt mycket, men finns det några alternativ? Vill vi att Sverige skall bli en stat där brottslighet styr?

    Kerstin Olsson

    Du har rätt. Jag kan bara inte riktigt se det hända.

    Det har ju förekommit försök att skapa politisk enighet, i vart fall kring kriminalpolitiken. Dessvärre tycks ju inte minst de nuvarande regeringspartierna ha varit mer intresserade av partipolitiska poänger.

    Ingvar Persson