Pourmokhtari kommer inte klämma åt de rika

Utan rättvisa går vi mot en klimatkatastrof

Publicerad 2023-11-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För första gången på 20 år ökar de svenska utsläppen av koldioxid.

En person ur den rikaste procenten av svenskarna släpper ut nästan tio gånger så mycket växthusgaser som någon från den fattigaste hälften av befolkningen. Dessutom ökar klimatutsläppen i vårt land, för första gången på 20 år.

Klimatminister Romina Pourmokhtari borde fundera över vilken regering hon sitter i.

Det är organisationen Oxfam som tagit fram siffrorna och vi har sett dem förut. Den rikaste procenten av världens befolkning släpper varje år ut lika mycket koldioxid som två tredjedelar av människorna på jorden.

Enligt Oxfam utplånar världens rikaste procent på egen hand klimatnyttan av en miljon vindkraftverk.

En ojämlikhetskris

Den globala uppvärmningen är också en ojämlikhetskris. Det går inte att lösa klimatkrisen om klyftorna i världen, och i Sverige består. Det handlar inte bara om den superrika sista procenten.

Oxfams siffror visar att den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning står för 22 procent av utsläppen. Lika mycket som alla vägtransporter.

När vi talar om klimatet är ojämlikheten inte något som har effekt på marginalen. Det är en del av problemets kärna.

Samtidigt vet vi att det är bråttom. Det är inte bara i Sverige som utsläppen ökar trots att alla vet att de måste minska. En ny rapport från FN visar att de globala utsläppen av växthusgaser slog rekord förra året.

Varmaste året

2023 kommer att bli det varmaste året som uppmätts. Världen är på väg mot tre graders uppvärmning redan det här århundradet. Skulle världens länder leva upp till sina åtaganden kan effekterna bli mindre, men bara lite.

Konsekvenserna av det som ligger framför oss är svåra att föreställa sig.

Flygskam, elcyklar och köttfria dagar i all ära, men individuella insatser räcker inte för att vända utvecklingen. Klimatkrisen är ett samhällsproblem, och den måste mötas med politiska åtgärder. En politik för att styra över transporter till järnväg. Stöd till industrins omställning och en utbyggnad av förnyelsebar elproduktion.

Får inte ner utsläppen

Inget av det där står högt på regeringens dagordning. Men framför allt kommer dagens regering aldrig att föra den fördelningspolitik som behövs för att få ner utsläppen. Det skulle nämligen betyda högre skatter för de som tjänar mest, och som står för de största utsläppen.

Pengarna behövs för välfärden. Men högre skatter kan också hejda de rika från att förstöra klimatet.

Romina Pourmokhtari må vara klimatminister, men någon politik för mer jämlikhet lär hon inte få igenom.