Kom igen Magda, visa lite självkritik

Räcker inte att bara låta Kristersson klanta sig

Varför drar Magdalena Anderssons socialdemokrater ned på välfärden i sin skuggbudget?

Egentligen gjorde man allting rätt, det var väljarna som röstade fel. Det verkar vara den samstämmiga analysen från de rödgröna partierna efter höstens val.

Bristen på självkritik är rätt uppenbar, för att uttrycka det milt.

Att förlora makten efter åtta år i regeringsställning är säkert inte lätt. Men det går heller inte att bara låta tiden gå medan man sitter i opposition. De kommande tre åren måste användas till att både ta fram konkreta politiska förslag och att bygga en regeringsduglig allians mellan de rödgröna partierna.

Därför är det oroväckande att Magdalena Andersson uppvisar så pass lite självkritik om den egna politiken.

Slingrar sig i Lördagsintervjun

I Ekots lördagsintervju slingrade hon sig kring att S i sin skuggbudget bara satsar drygt hälften så mycket – 12 miljarder kronor – i generella statsbidrag till kommuner och landsting än vad som egentligen behövs.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting krävs 20 miljarder bara för att upprätthålla nuvarande standard efter kostnads- och löneökningar.

Och nuvarande standard lämnar en hel del att önska. Fråga bara patienterna som ligger i akutsjukhusens korridorer eller undersköterskorna som tvingas arbeta övertid på grund av personalbrist.

Var är politiken?

Det är i opposition som Socialdemokraterna måste ta fram tydliga politiska förslag för att satsa på välfärden, göra om skolsystemet, bygga det gröna folkhemmet och öka jämlikheten.

Utjämningssystemet mellan kommuner och regioner behöver också göras om för att inte skillnaderna i landet ska fortsätta växa.

Trots det håller Magdalena Andersson fast vid en politik som i praktiken leder till fortsatta nedskärningar i välfärden.

Att höja barnbidraget och stoppa nya skattesänkningar för höginkomsttagare är bra, men ger inte fler socialsekreterare i utsatta områden. Det bidrar heller inte till den kompetensutveckling som nyindustraliseringen i Norrland skriker efter.

Högt förtroende räcker inte

Väljarnas förtroende för Magdalena Andersson är skyhögt. Ulf Kristerssons lilla minoritetsregering, som i själva verket styrs av samarbetspartiet Sverigedemokraterna, ser motsatt trend.

I en ny Novusmätning har förtroendet för regeringen sjunkit från 34 procent till 23 procent sedan motsvarande mätning i oktober.

Men Socialdemokraterna vinner inga val på att bara låta Kristersson klanta sig.

Hur sköter Socialdemokraterna sig i opposition?

Chatta om texten med Jonna Sima klockan 09:00!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    2 feb 2023

    Tack för alla inspel, vi är uppenbart många som är bekymrade över Socialdemokraternas framtid. Ämnet lär återkomma här på ledarsidan. Ha en fortsatt fin dag! /Jonna

  • 2 feb 2023

    dom är lika bittra som du och Anders L är ,,,,skärp er och öppna ögonen ,vad som håller på att hända (sker nu) i Sverige , att bara skylla på andra hjälper inte ,se till att föra en arbetarpolitik och inte vad som är viktigt för dom själva (politikerna alltså) ta reda på varför så många arbetare röstar på bl.a SD

    Christer

    Tycker du att jag och Anders är bittra? Det var tråkigt att höra.

    Vi försöker driva opinion mot det vi tycker är dåligt och för det vi tycker är bra. Det kanske kan uppfattas som gnälligt ibland.

    Jag tror man febrilt försöker ta reda på varför många arbetare röstar på SD. Men kanske har man fastnat vid att det bara handlar om migrationspolitiken. Otryggheten på arbetsmarknaden, låga pensioner, låga löner, dyra bostäder och en skola som inte lever upp till sitt mål om att utjämna livschanser är minst lika viktigt. Om inte viktigare.

    Jonna Sima
  • 2 feb 2023

    Alldeles riktigt och uppenbart att socialdemokraterna behöver ett eget alternativ till budget som duger och gör sklillnad. De får egentligen många gratisröster pga att alternativet är så avskräckande. Men vad är deras egen politik numera? Bra att ni lyfter det. Magdalena Andersson kommer inte heller att sitta säkert om hon inte har någon egen politik. Det blev ju också så med den ekonomiska politiken under hennes tid som finansminister att man täppte hål på olika ställen. Men vilka prioriteringar vill man ha? Löfven pratade om Folkhemmet, men nu bor så många som minoritetsgrupper utanför det

    Päivi Rissanen

    Ja, man saknar en positiv och inkluderande politik där alla ska med. Nu driver vi istället ifrån varandra som isflak från Arktis.

    Jonna Sima
  • 2 feb 2023

    Med siffror runt 37% av väljarna bakom sig visar det ju bara att Magdalena gör allt rätt.Eller? Eftervalsanalysen är ännu inte klar så varför måste S ha det bråttom?

    Mats Christer Granström

    Eller så kan man tolka siffrorna som att regeringen gör det mesta fel? Jag tror framför allt inte att man bara kan sitta lugnt i båten och triangulera sig fram till valet. Fattigdomen kommer fortsätta öka och med den arbetslösheten och bostadskrisen. Miljö- och klimatarbetet har redan kapsejsat. S måste visa tydligare att de har bättre idéer för att göra Sverige så att säga starkt igen.

    Jonna Sima
  • 2 feb 2023

    Hon behöver inte gå så långt för att få ett program.Reformisterna finns på armslängds avstånd.

    Christer

    Reformisternas ordförande sitter ju dessutom i riksdagen numera. Tror att han kan bidra med många goda idéer till policyarbetet där.

    Jonna Sima