Ålderstester kan bli rättsskandal

Varningarna har funnit länge. Fram till 2015 utförde barnläkare den medicinska åldersbedömningen av asylsökande. Men Barnläkarföreningen tyckte inte processen höll måttet och rekommenderade sina medlemmar att sluta utföra testerna.

Det kan bokstavligen handla om liv eller död. Om någon asylsökande bedöms som vuxen minskar möjligheten att stanna i Sverige dramatiskt. Att sådana beslut ska grundas på vetenskap och inte godtycke är naturligtvis helt grundläggande i en rättsstat.

”Känner oro”

Sedan 2016 har uppdraget att utföra åldersbedömningar legat på Rättsmedicinalverket. Men i oktober redovisade Fredrik Tamsen, specialist i rättsmedicin, en studie i Läkartidningen som visade på stora felmarginaler och i söndags kritiserade fyra rättsläkare som själva arbetar på Rättsmedicinalverket metoden i Svenska Dagbladet.
"Vi känner stor oro för vår myndighets och vårt yrkes heder och trovärdighet" skriver de.

Rättsmedicinalverket har efter kritiken lovat se över metoderna men det hela lämnar en fadd smak i munnen.

Vem i hela världen ska man lita på?

”Nej är nej”

Regeringens, och oppositionens, argumentation för utvisningarna till Afghanistan utgår ifrån resonemanget att "ett nej ska vara ett nej". Den reglerade invandringen bygger på att människor faktiskt lämnar landet om de saknar rätt att stanna.

Det är i princip ett rimligt resonemang.

Men det förutsätter att asylprocessen faktiskt är rättssäker och att exempelvis de ålderstester som utförs grundas på vetenskap vilket verkar minst sagt skakigt.

Om Migrationsverket grundar beslut om utvisning på ovetenskapliga underlag kan det gå riktigt, riktigt illa. Frågan om medicinska åldersbedömningar ser allt mer ut som en rättsskandal.

LEDARE: Ålderstesterna är ju ovetenskapligt
trams

Följ ämnen i artikeln