Industrin säkrar Bolunds plats på toppmötet

Politiker får inte glömma industripolitikens klimatbetydelse

Idag, på Earth Day 2021, inleds USA:s toppmöte om klimatet. Det är ett möte som sker i en avgörande tid. Idag presenterade EU:s center för klimatövervakning en rapport som visar att 2020 blev det varmaste året i Europa någonsin. Det bekräftar FN:s rapport om den globala temperaturen som visar samma sak. Förra året blev inte bara ett år som präglades av en global pandemi, utan också av omfattande skogsbränder och perioder av torka och översvämningar. Det är en försmak av de konsekvenser den globala upphettningen riskerar att föra med sig ifall omställningen inte sker snabbt nog.

Förhoppningarna på mötet är stora. Många bromsklossar i den globala omställningen kommer att delta. USA längtar dock efter presidentbytet att åter dra på sig ledartröjan i den internationella miljöpolitiken. Joe Biden har tidigare idag beslutat att USA ska halvera utsläppen till 2030.

Sverige närvarar på mötet

Det var också ett möte där Sverige inte förväntades att närvara. De mindre länder som stod på inbjudningslistan var i de flesta fall en del av USA:s militärallians. Men efter ett samtal med USA:s särskilda klimatsändebud har vice statsminister Per Bolund säkrat sig en plats under inledningen av toppmötets andra dag, imorgon fredag.

Det ska han tacka svensk industripolitik för. Det är nämligen för att Sverige går före i omställningen av industrin och transportsektorn som han fått sin biljett till toppmötet. Det är vid det här laget välkända namn som omformar svensk arbetsmarknad på djupet. H2 Green Steel och Hybrit arbetar båda med att skapa en stålproduktion utan kol i Boden respektive Luleå. Northvolt bygger dessutom Europas största batterifabrik i Skellefteå. Det står som tre starka exempel.

Alla måste norrut

Det visar också hur omställningen är en del av den svenska modellen. Det är genom att reformera vår ekonomi och arbetsmarknad som omställningen lyckas. Projekten i norr omkullkastar gamla sanningar. Miljöfrågan framställs ofta som en fråga som endast berör människor i storstäderna. Det håller på att förändras när arbetstillfällen och infrastruktur kommer hela landet till del.

Det hördes inte minst från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en pressträff i förra veckan. Då uppmuntrade hon människor att överväga en flytt till arbetstillfällena norrut. Mycket har förändrats sedan arbetsförmedlingens föregångare AMS kallades "alla måste söderut" i folkmun. Och industripolitikens betydelse för den gröna omställningen är en lektion alla politiker tjänar på att komma ihåg.