Krampausen skapar lidande varenda dag

Vaccineringen måste fungera bättre

I torsdags berättade Folkhälsomyndigheten att i alla fall en person blivit smittad med den nya omikronvarianten utan några resekopplingar. En person som uppenbarligen har drabbats av viruset i Sverige. Det kan faktiskt räcka.

Allt tyder på att Sverige kommer att få en samhällsspridning också av den nya virusvarianten. Det har ju hänt med de andra mutationer som dykt upp de senaste två åren. Testning vid gränsen och uppmaningar till isolering betyder i bästa fall att smittan bromsas upp.

Tiden behövs

Det betyder inte att sådana åtgärder är oviktiga. Tiden behövs, inte minst för att fler ska kunna vaccineras. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som rest i ett land utanför Norden ska testa sig. Dessvärre tycks det inte fungera så bra.

När Ekot-redaktionen i veckan pratade med passagerare på Arlanda var det ingen som kände till reglerna. Som om inte det vore nog, möjligheten att testa sig direkt utanför tullen gäller bara för personer från vissa regioner. Den som bor i en annan del av Sverige eller i ett annat land får hitta en annan lösning.

Enorma kostnader

Det är obegripligt. Varje dag pandemin fortsätter innebär enorma kostnader, och ett mänskligt lidande som inte bara drabbar de som smittas. Ingen vill leva i ett samhälle utan mänskliga kontakter. Och ingen vill att Magdalena Anderssons "krampaus" ska pågå en enda dag längre än nödvändigt.

Det måste gå att ge de som reser in i Sverige bättre information. Och det måste också gå att underlätta för den som behöver testa sig.

Bråttom med sprutan

Att omikronvarianten av coronaviruset är på väg in i landet betyder ändå framför allt att det blir ännu mer bråttom att lyckas med det vi redan gör. Viktigast är vaccineringen.

Just nu rullas massvaccineringen med den tredje dosen ut på allvar. Äldre och personer i riskgrupper ska redan ha fått sin tredje spruta. Flera regioner har öppnat bokningen för alla som fick sin andra spruta för minst sex månader sedan.

Regionernas ansvar

Det måste helt enkelt fungera bättre än det gjorde i våras. Regionerna och deras organisation SKR kan inte hävda att man inte fått besked eller resurser. Ansvaret för sjukvården är regionernas, och just nu är en av de viktigaste uppgifterna att se till att alla kan få sin tredje dos.

Samtidigt är fortfarande väldigt många helt ovaccinerade. Några är säkert ideologiskt motiverade vaccinmotståndare, men i de flesta fallen är hindren praktiska eller brist på information. Regionerna måste fortsätta arbetet för att öka vaccinationsgraden samtidigt som man ger människor den tredje dosen.
Tills dess måste krampausen fortsätta.